Disidentul belarus Roman Protasevici şi iubita sa, transferaţi în arest la domiciliu: „Nu ne spun nimic. Poate este antrenat într-un joc politic, cine ştie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Jurnalistul belarus Roman Protasevici şi iubita sa, Sofia Sapega,  cetăţean rus,  arestaţi pentru incitare la tulburări sociale,  au fost transferaţi separat din unităţile de detenţie în două apartamente închiriate la Minsk, au anunţat familiile celor doi.

Tatăl disidentului a acuzat faptul că autorităţile belaruse nu le spun nimic despre statutul acestuia care ar putea primi 15 ani de închisoare pentru acuzaţiile care i se aduc.

Joi, cei doi tineri au fost văzuţi într-un parc din Minsk alături de o echipă de filmare, o altă mişcare de propagandă crede opoziţia belarusă, după ce jurnalistul a fost pus să mărturisească că se face vinovat pentru incitare la proteste de masă şi dus la TV şi în faţa presei pentru a mărturisi şi a dovedi că autorităţile îl tratează bine.

Tatăl jurnalistului belarus care se află în Polonia spune că nu a fost contactat de autorităţile belaruse.

„Nu ne spun nimic cu privire la starea lui sau statutul său, este o batjocură. Dacă s-a schimbat forma de detenţie, condiţiile de trai vor fi mai bune. Altfel nu ştim ce urmează”, a spus acesta care se află în Polonia.

Dmitri Protasevici a spus că acuzaţiile împotriva celor doi nu au fost retrase şi că e dificil de prevăzut cum vor proceda autorităţile în continuare.

„Poate e antrenat într-un soi de joc politic, cine ştie?”, a comentat el.

Părinţii Sofiei au fost şocaţi că fata lui a rămas în arest şi că a fost transferată din detenţie în arest la domiciliu.

„Desigur că ne pare bine că nu e ţinută într-o închisoare, condiţiile sunt diferite”, a spus tatăl vitreg al Sofiei care a dezvăluit că fata se află într-o stare de spirit optimistă.

Franak Viačorka, un consilier al liderei opoziţiei, a reacţionat pe Twitter „Nu înseamnă că sunt în libertate. Este o închisoare de alt gen. Agenţii de la KGB sunt cu el”, a spus aceasta, sugerând că tinerii au fost transferaţi în arest la domiciliu ca urmare a sancţiunilor impuse Belarusului de UE după deturnarea cursei Ryanair cu scopul de a-l aresta pe opozantul aflat la bord.

 
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite