Disidenţii ceceni dispar unul câte unul: un critic al lui Ramzan Kadîrov, ucis în Austria. Doi cetăţeni ruşi au fost arestaţi în legătură cu acest caz

Disidenţii ceceni dispar unul câte unul: un critic al lui Ramzan Kadîrov, ucis în Austria. Doi cetăţeni ruşi au fost arestaţi în legătură cu acest caz

Liderul cecen Ramzan Kadîrov FOTO EPA-EFE

Doi cetăţeni ruşi au fost arestaţi de poliţia austriacă în legătură cu asasinarea, în apropiere de Viena, a unui disident cecen în vârstă de 43 de ani care a cerut azil politic de teama unor represalii ale regimului condus de Ramzan Kadîrov.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţia austriacă a arestat un rus în vârstă de 48 de ani în oraşul Linz, la aproximativ 200 de kilometri de Viena, sâmbătă, după descoperirea cadavrului lui Martin B., transmite AFP.

Un alt rus, în vârstă de 37 de ani, instalat în Austria, a fost arestat duminică.

Poliţia austriacă refuză deocamdată să se pronunţe asupra motivului acestei crime, precizând că o anchetă este în curs.

Disidentul, care a fost ucis prin împuşcare, a depus mărturie în 2017 în dosarul unei crime în Ucraina, potrivit Ministerul de Interne de la Kiev.

În acest caz, un militar voluntar - acuzat de complot în vederea asasinării preşedintelui rus Vladimir Putin - a fost rănit într-un atac cu armă de foc în apropiere de Kiev. Soţia sa a fost ucisă.

Moartea disidentului în Austria intervine într-un context de îngrijorare tot mai mare faţă de securitatea disidenţilor ceceni aflaţi în exil, notează AFP, potrivit news.ro.

În februarie, Tumso Abdurahmanov, un blogger cecen critic cu Ramzan Kadîrov, a fost atacat în Suedia.

Cu o lună mai înainte, Imran Aliev, un blogger în vârstă de 44 de ani, a fost găsit mort într-o cameră de hotel la Lille, în nordul Franţei. El a fost înjunghiat de 135 de ori.

Un alt disident cecen a fost ucis în Austria. Este vorba de Umar Israilov, ucis prin împuşcare pe o stradă din Viena, în 2009.

Ramzan Kadîrov conduce cu o mână de fier Cecenia cu acceptul Kremlinului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările