Directorul unui ONG care ajută fugari din Belarus a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitali Şişov FOTO Instagram
Vitali Şişov FOTO Instagram

Directorul unui ONG care ajută fugari din Belarus, dat dispărut luni, a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev, a anunţat marţi poliţia ucraineană, care a deschis o anchetă cu privire la „crimă”, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Cetăţeanul belarus Vitali Şişov, dat dispărut la Kiev ieri (luni), a fost găsit spânzurat azi (marţi) într-un parc din Kiev, în apropiere de locul unde locuia”, a anunţat marţi, într-un comunicat, poliţia.

Una dintre ipoteze este o „crimă camuflată în sinucidere”, precizează poliţia.

Vitali Şişov, conducătorul organizaţiei „Casa Belarusă” în Ucraina, a ieşit luni dimineaţa să alerge şi nu s-a mai întors acasă.

Organizaţia belarusă de apărare a drepturilor omului Viasna a anunţat într-un mesaj postat pe Telegram că, potrivit unor prieteni ai lui Vitali Şişov, acesta era urmărit de „necunoscuţi” în timp ce făcea jogging.

Numeroşi belaruşi au fugit din ţară - în Ucraina, Polonia şi Lituania -, pe fondul unei represiuni feroce a oricărei contestări în această fostă republică sovietică, situată între Rusia şi Uniunea Europeană (UE), condusă cu o mână de fier, din 1994, de către Aleksandr Lukaşenko.

Cazul Vitali Şişov intervine la puţin timp după un incident la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în care atleta Kristina Timanovskaia a fost obligată să se retragă din competiţie şi ameninţată cu repatrierea forţată după ce a criticat federaţia din care face pe reţele de socializare.

Atleta în vârstă de 24 de ani s-a refugiat în Ambasada Poloniei, de la care a obţinut luni o viză umanitară.

Mişcarea de contestare postelectorală care a zguduit Belarusul în 2020 a fost reprimată de Lukaşenko prin arestări în masă, exilarea forţată a unor opozanţi şi lichidarea a numeroase ONG-uri şi publicaţii independente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite