Directoarea generală a Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, ar putea fi noua preşedintă a Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kristalina Georgieva FOTO EPA-EFE
Kristalina Georgieva FOTO EPA-EFE

Liderii Uniunii Europene au adus în discuţie posibilitatea de a o numi pe directoarea executivă a Băncii Mondiale, bulgara Kristalina Georgieva, drept noua preşedintă a Comisiei UE, potrivit unor persoane familiare cu acest demers, citate de Bloomberg.

Funcţia este una dintre cele trei poziţii de top ale instituţiilor Uniunii Europene, care vor fi disponibile în lunile ce vin, alături de preşedinţiile pentru Banca Centrală Europeană şi Consiliul European. În timp ce guvernele sunt angajate în negocieri intense pentru ocuparea acestor poziţii, liderii au discutat potenţialele nominalizări săptămâna trecută, la summitul din Sibiu, iar bulgara Kristalina Georgieva a fost desemnată drept unul dintre principalii competitori la preşedinţia Comisiei Europene, potrivit surselor. 

Procesul se va intensifica după alegerile pentru Parlamentul European de săptămâna viitoare şi liderii vor începe selecţia opţiunilor la un alt summit care va avea loc pe 28 mai, la Bruxelles.

Georgieva este fostă vicepreşedintă a Comisiei şi a fost comisar pe buget între 2014 şi 2016, atunci când a supervizat prima reducere a bugetului multianual al UE.  Ea a început să lucreze pentru Banca Mondială prima dată în 1993 si a preluat funcţia actuală în 2017. 

Ca şi actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Georgieva este membră a alianţei de centru-dreapta, care se estimează că va obţine cele mai multe locuri în Parlamentul European, ceea ce ar sprijini candidatura sa.

De asemenea, multe guverne din UE consideră că cel puţin o funcţie de conducere a instituţiilor UE trebuie să-i revină unei femei şi fac presiuni să fie desemnată o reprezentantă din Europa de Est. Numirea sa ar oferi Franţei şi Germaniei, cele mai puternice economii ale UE, oportunitatea de a deţine cel puţin una dintre celelalte două poziţii de top rămase.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite