Diplomaţii europeni cred că Ucraina va da ţeapă Uniunii Europene

Diplomaţii europeni cred că Ucraina va da ţeapă Uniunii Europene

Parlamentarii ucraineni decid astăzi parcursul european al Ucrainei

Diplomaţii UE au renunţat la speranţa că Ucraina va semna acordul de asociere şi pe cel de liber schimb, la summit-ul Parteneriatului Estic de la  Vilnius ce va avea loc la sfârşitul acestei luni . Această percepţie vine mai ales după ce autorităţile ucrainene l-au arestat, luni, pentru violenţă conjugală, pe Serghei Vlasenko, avocatul fostului premier Iulia Timoşenko .

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsura a venit cu  48 ore înainte ca misiunea Parlamentului European să dea un verdict final asupra acuzaţiei că Ucraina ar practica o „justiţie selectivă“. Avocatul Vlasenko a declarat pentru  EUobserver că „autorităţile de la Kiev au activat cazul lui ca un alt exemplu strălucit de justiţie selectivă“ .

El a spus că au făcut acest lucru pentru a forţa UE să dea un verdict negativ, ajutându-l astfel pe preşedintele ucrainean,Viktor Ianukovici, să nu cadă asupa lui vina pentru eşecul Ucrainei la summit-ul de Vilnius . „ Nu am nici o îndoială. Ianukovici a decis să nu semneze tratatul ... În plus, acest lucru îi permite să spună : ne-am făcut toate temele, am adoptat o mulţime de legi pro europene, cu excepţia cazului în care au fost motivate politic“.

Jocul dublu al preşedintelui Ianukovici

Şi un diplomat UE, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, are aceeaşi părere. „ Suntem siguri că Ucraina nu va semna“, a spus el. „Cazul Vlasenko este conceput pentru a influenţa raportul Parlamentului UE . În acest fel , ucrainenii încearcă să provoace UE să tragă primul foc şi dă dea vina pe noi pentru eşec“.

El a adăugat că Ianukovici va veni , probabil, la Vilnius pentru a semna unele acorduri minore, cum ar fi cel pentru un spaţiu aerian comun cu UE , care să permită bilete de avion ieftine de avion între oraşele europene şi cele ucraineane şi în scopul de a menţine în viaţă relaţiile cu UE. Diplomatul  mai spune că Ianukovici este puţin probabil să opteze să se alăture Uniunii Vamale formată din Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia

. Şi asta pentru că, acest status-quo ajută clanul preşedintelui să păstreze controlul în afaceri şi să-şi conserve puterea în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale, fără interferenţe din partea Bruxelles-ului sau Moscovei , a mai adăugat diplomatul UE. „ Ianukovici vrea să păstreze atât Rusia, cât şi UE, la o lungime de braţ pentru ca mai mult timp posibil“, a subliniat oficialul european.

Astăzi, negocierile ultimei şanse

Uniunea Europeană depune ultimul efort pentru a ajuta la rezolvarea cazului Iuliei Timoşenko. Emisarii europeni s-au deplasat la Kiev, în încercarea finală de a asigura eliberarea fostului premier ucrainean, o condiţie-cheie impusă de UE pentru semnarea Acordului de Asociere.

Termenul limită impus de Uniunea Europeană Ucrainei expiră astăzi. Rada Supremă de la Kiev se va întruni într-o şedinţă extraordinară, pentru a supune votului proiectul de lege ce i-ar permite Iuliei Timoşenko să fie tratată peste hotare.

 Documentul este considerat biletul Ucrainei spre Occident. Uniunea Europeană a solicitat deputaţilor ucraineni să aprobe până astăzi o decizie în cazul Timoşenko. Este o condiţie pentru ca Ucraina să poată semna Acordul de Asociere la summitul de la Vilnius. Termenul acordat expiră cu o zi înainte ca emisarii UE să prezinte în Parlamentului European un raport privind progresele Kievului.

Scrisoarea Iuliei Timoşenko

Ieri, într-o scrisoare, Iulia Timoşenko, a făcut apel la opoziţie şi societatea ucraineană să nu pună cruce pe acordul cu UE. Mesajul a fost citit de fiica sa. „Fac apel la toţi liderii UE, cetăţenii ucraineni, societatea civilă şi opoziţie să nu piardă timpul, ci să acţioneze şi să depună eforturi pentru semnarea acordului în orice circumstanţe. Nu trebuie să lăsăm înţelegerile făcute în secret şi fobiile lui Ianukovici să distrugă complet drumul european al Ucrainei“, a declarat Evghenia Timoşenko.

Opoziţia ucraineană l-a acuzat marţi pe preşedintele Viktor Ianukovici că face un joc dublu între Bruxelles şi Moscova, în cursul negocierilor cu privire la un acord de asociere cu UE şi soarta opozantei Iulia Timoşenko, relatează AFP.

Oamenii de afaceri ucraineni cer amânarea cu un an a acordului

Antreprenorii şi industriaşii ucraineni i-au cerut preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, să amâne cu un an semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a anunţat marţi seara serviciul de presă al preşedinţiei, citat de AFP.

Acestă cerere a fost exprimată în cursul unei întâlniri a lui Ianukovici cu reprezentanţii Uniunii antreprenorilor şi industriaşilor ucraineni şi cu Federaţia sindicatelor din Ucraina, a precizat serviciul de presă al preşedinţiei, într-un comunicat.

„Dacă este posibil, să amânăm semnarea acordului de asociere cu UE un an. Daţi-ne posibilitatea să ne pregătim pentru asta“, a declarat omul de afaceri Valentin Landik, citat în comunicat.

Aleksandr Efremov,liderul Partidului Regiunilor, susţine că un eşec la summitul de la Vilnius nu înseamnă sfârşitul lumii pentru Ucraina. Potrivit politicianului, citat de „Nezavisimaia Gazeta“, chiar dacă va pierde o şansă istorică, Ucraina îşi va păstra respectul de sine, deoarece este un stat şi nu o marionetă.

citeşte şi :

Avocat al Iuliei Timoşenko, reţinut de poliţie

Un avocat care o apără pe Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean, acuzată de abuz de putere, a fost reţinut de poliţie, a anunţat luni seară un parlamentar al opoziţiei din Ucraina, potrivit BBC.

Opoziţia ucraineană îl acuză pe preşedintele Ianukovici că face un joc dublu între Moscova şi UE

Opoziţia ucraineană l-a acuzat marţi pe preşedintele Viktor Ianukovici că face un joc dublu între Bruxelles şi Moscova, în cursul negocierilor cu privire la un acord de asociere cu UE şi soarta opozantei Iulia Timoşenko, relatează AFP.

VIDEO Dan Dungaciu, la Adevărul Live: „Summitul de la Vilnius va fi un eşec”

Summitul de la Vilnius nu va aduce capitalelor comunitare succesul la care se aşteaptă: Ucraina cel mai probabil nu va semna acordul de asociere şi liber schimb, în timp ce Republica Moldova va parafa acordul, dar până la semnare rămâne cale lungă, a atras atenţia profesorul universitar Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii Adevărul Live.

Ucraina, între dependenţa economică şi independenţa de ruşi

Kievul susţine oficial că-şi va menţine drumul european, însă vulnerabilitatea economică îl determină să lase poarta către est deschisă.

Ucraina a sistat importurile de gaze din Rusia. Europa ar putea avea probleme cu aprovizionarea, în prag de iarnă

Ucraina a sistat încă de sâmbătă importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agenţia ucraineană de presă UNIAN, cu referire la un anunţ făcut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus.Sistarea importurilor pune în pericol tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe timpul iernii, avertizează un expert rus.

 

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările