Dineu cu „prieteni dragi“: Trump spune că Theresa May trebuie să-şi schimbe planul Brexit dacă vrea un acord comercial cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a spus că un acord comercial de liber schimb cu Marea Britanie ar putea fi imposibil, date fiind propunerile post-Brexit ale premierului britanic Theresa May, privind legăturile economice cu Uniunea Europeană.

Într-un interviu pentru ziarul britanic „The Sun”, Trump a declarat că planurile premierului Theresa May, care propun o relaţie economică strânsă cu Bruxellesul, ar însemna ca Regatul Unit să rămână prea aproape de UE pentru a permite un nou acord comercial transatlantic, conform Reuters.

Trump nu e de acord cu planul Brexit al Theresei May

Cu puţin timp înainte de publicarea interviului, joi seară, prim-ministrul britanic îi prezentase cu aplomb lui Donald Trump propunerea post-Brexit pentru încheierea unui acord comercial cu Statele Unite. May a lăudat prietenia dintre cei doi aliaţi, ignorând remarcile anterioare ale preşedintelui american, care spunea că Marea Britanie reprezintă un „punct fierbinte”, făcând trimitere la tulburările interne legate de Brexit.

„Dacă vor ajunge la o asemenea înţelegere, vom negocia cu Uniunea Europeană, nu cu Regatul Unit, deci probabil că acordul va pica”, a declarat Donald Trump pentru „The Sun”, referindu-se la propunerile Brexit ale Theresei May.

Trump a apostrofat-o pe May pentru că i-a ignorat sfatul referitor la Brexit. „Aş fi procedat cu mult diferit,” a declarat liderul american pentru aceeaşi publicaţie. „De fapt, chiar i-am spus Theresei May cum să facă, dar nu m-a ascultat,” a adăugat el.

Intervenţia lui Trump vine la capătul unor zile agitate pentru Theresa May. Săptămâna aceasta, doi miniştri importanţi ai cabinetului său au demisionat, în semn de protest faţă de planurile comerciale cu UE ale premierului de la Londra, după ce Marea Britanie va părăsi blocul european, în luna martie a anului viitor. Trump a spus despre unul dintre demisionari, Boris Johnson, că „ar fi un prim-ministru grozav.”

Planul Brexit „business-friendly” al liderului britanic, care ar menţine Regatul într-o zonă de liber schimb cu Uniunea Europeană, asta însemnând că va trebui să şi respecte anumite norme ale Uniunii, a fost aprobat de cabinetul său abia vinerea trecută, după doi ani de dispute, de la referendumul britanic din 2016, privind părăsirea UE.

Un acord comercial cu Statele Unite reprezintă una din ţintele susţinătorilor Brexit din interiorul Partidului Conservator al lui May, care sunt îngrijoraţi că premierul face prea multe concesii faţă de UE.

Unii susţinători ai Brexit privesc planul Theresei May ca pe o trădare, printre ei şi parlamentari din propriul său partid.

„Cei mai dragi prieteni”

Înainte ca interviul din ziarul britanic The Sun să fie publicat, Theresa May a invocat figura lui Winston Churchill, în timp ce i s-a adresat lui Trump şi liderilor de afaceri prezenţi la un dineu formal de la Palatul Blenheim, o clădire grandioasă de secol XVIII, locul de naştere al liderului britanic din Al Doilea Război Mondial. 

„Domnule Preşedinte, Sir Winston Churchill a spus odată că <<a avea Statele Unite de partea noastră a fost, pentru mine, cea mai mare bucurie,>> i-a spus May lui Trump, conform textului discursului oferit de biroul său de presă.

„Spiritul prieteniei şi al cooperării dintre ţările noastre, liderii noştri şi popoarele noastre, acea relaţie foarte specială are o istorie lungă şi mândră,” a adăugat May, subliniind că Statele Unite „nu sunt numai cei mai apropiaţi aliaţi, dar şi cei mai dragi prieteni”.

Imagine indisponibilă

Proteste în Marea Britanie, faţă de vizita lui Trump

În proximitatea palatului Blenheim, aproape de Oxford, în jur de 2.000 de manifestanţi s-au aliniat de-a lungul şoselei şi au huiduit înaintea sosirii lui Donald Trump. Poliţia se aşteaptă ca în timpul acestei vizite de lucru să aibă loc peste 100 de proteste.

Imagine indisponibilă

„Cred că este o batjocură la adresa valorilor britanice. Cum putem întinde covorul roşu pentru cineva care e susţinător al tuturor lucrurilor faţă de care noi ne opunem,” a declarat Emily Jones, una din persoanele care au decis să protesteze faţă de vizita liderului de la Washington.

Ceai cu regina şi două zile de golf în Scoţia

Vineri, preşedintele american se va întâlni cu regina Elisabeta a II-a, pentru a lua ceaiul împreună şi va avea un prânz de lucru cu premierul Theresa May.

Înainte de plecarea spre întâlnirea sa cu Vladimir Putin, Donald Trump va petrece două zile la terenurile de golf pe care le deţine în Scoţia. 

Publicaţia „The Sun” a menţionat că interviul cu Donald Trump a avut loc la Bruxelles. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite