Din dragoste: O femeie comandant din cadrul forţelor separatiste a dezertat de partea Kievului pentru a se reuni cu iubitul ei, spion ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie-comandant din cadrul forţelor separatiste şi propagandistă desăvârşită în slujba separatiştilor susţinuţi de Rusia a dezertat de partea Kievului pentru a fi reunită cu iubitul său, un spion ucrainean. Însă aduce cu ea informaţii legate de planuri ale Rusiei pentru o invazie masivă şi este dispusă să depună mărturie la Haga, privind rolul Moscovei în presupuse crime de război.

Svitlana Dryuk, cunoscuta femeie-comandant a unei echipe tanchiste formate exclusiv din femei  de forţe anti-Kiev din una dintre cele mai sângeroase bătălii ale conflictului de cinci ani, şi-a expus acuzaţiile pe 3 martie, la canalul ucrainean de televiziune 1+1.

Vestea a fost întâmpinată cu bucurie de către mulţi ucraineni care consideră că dezertarea şi dezvăluirile sale sunt o victorie, cu îngrijorare de către alţii care au luat în serios avertizarea unui posibil război total cu care a venit Dryuk şi cu indignare de către foştii săi camarazi separatişti, care au spus că femeia-comandant ar trebui „spânzurată” ca o „trădătoare.”

Însă unii ucraineni sceptici se îndoiesc de faptul că Dryuk chiar ar putea deţine informaţiile pe care susţine că le are. Ei spun că motivele din spatele schimbării bruşte merită mai multă analiză şi avertizează că un asemenea dezertor ar putea fi folosit în scopuri propagandistice.

Uciderea ucrainenilor

Cunoscută sub numele de cod Veterok (în traducere, Briză), Dryuk, în vârstă de 40 de ani, a debutat ca dezertor într-un segment TV de aproape nouă minute, în care a recunoscut că a omorât ucraineni.

„Nu mă scuz,” i-a spus ea reporterului Andriy Tsapliyenko. „A fost doar o anumită perioadă şi făceam ceea ce mi se spunea.”

Naţiunile Unite estimează că în jur de 13.000 de oameni au fost ucişi în conflict, care va intra în cel de-al şaselea an al său, începând cu luna viitoare. Un acord de pace cunoscut ca Înţelegerile Minsk II, semnat în februarie 2015, a ajutat la dezescaladare, dar nu a reuşit să oprească luptele.

Dryuk a spus că a intrat prima dată în rândurile separatiştilor în 2014, în cele din urmă avansând ca ofiţer superior în Batalionul Vostok, consud de Oleksandr Khodakovskyy, un lider militar cunoscut şi fost şef al unităţii Alpha de trupe speciale a Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) din Doneţk.

Dryuk a devenit o preferată în presa separatistă şi în cea rusă, care au prezentat-o în documentare în care au numit-o „eroină a zilelor noastre”, alături de colegele ei din unitatea de tancuri.

Popularitatea sa a dus la producţia unui lung-metraj de acţiune intitulat „Opolchenochka” (Mica femeie din miliţie), regizat de către rusul Aleksei Kozlov, care a fost bazat, în mare, pe perioada în care Dryuk a avut funcţia de comandant. Acesta ar urma să fie lansat în Rusia pe 9 mai, de Ziua Victoriei, când ţara marchează capitularea Germaniei naziste în faţa Armatei Roşii în 1945. Nu este clar cum va afecta dezertarea lui Dryuk lansarea filmului.

Locuind acum la Kiev, împreună cu cei doi copii adolescenţi ai săi, Dryuk a afirmat că este în contact şi colaborează cu serviciile ucrainene de informaţii, fapt ce a fost confirmat şi de către SBU, printr-un comunicat.

„Dezertarea lui Dryuk a devenit ultima etapă dintr-o operaţiune de lungă durată a unităţii de contrainformaţii a SBU, care a avut drept rezultat obţinerea unui martor ocular valoros al agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, precum şi a unor documente importante privind rolul de conducere al ofiţerilor din Forţele Armate ale Rusiei şi rolul pe care membri al serviciilor speciale ale Rusiei l-au avut în organizarea de activităţi teroriste în Donbas,” se arată în comunicatul SBU.

 

O invazie la scară largă

Oficialii ucraineni şi occidentali au acuzat Rusia în mod repetat că foloseşte ofiţeri de armată pentru a lupta alături de separatişti în estul Ucrainei, o afirmaţie pe care Moscova o neagă, în ciuda dovezilor din ce în ce mai multe.

Agenţia de spionaj a spus că Dryuk a furnizat şi informaţii legate de echipament militar şi de poziţiile de luptă ale unităţilor separatiste, precum şi locaţiile depozitelor de combustibil, muniţie şi artilerie grea despre care a specificat că provin din Rusia.

Mai exact, Dryuk susţine că a furnizat informaţii referitoare la planurile ruse pentru o „invazie la scară largă”, care ar implica „100.000 de trupe” care ar putea ajunge în Ucraina în doar patru ore.

Dryuk a spus că a divulgat planul ofiţerilor ucraineni de informaţii după ce a schimbat taberele şi că le-a oferit şi documente care arătau rezultatele de la testele ultimei versiuni ale tancului rus de luptă T-72, T-72B3, care au avut loc în estul Ucrainei.

Dryuk a promis că este pregătită să lupte pentru Ucraina, întorcându-se pe front pentru a-i înfrunta pe foştii săi camarazi, dacă o astfel de invazie ar avea loc. Ea a mai spus şi că este pregătită să depună mărturie referitor la „crimele de război” ale Rusiei, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, deşi nu a specificat despre ce crime ar fi vorba. Ea şi-a explicat dezertarea aducând în discuţie dragostea sa pentru un ofiţer ucrainean de informaţii, căruia nu i-a dezvăluit identitatea.

„Am aici, sper, un prieten care este foarte apropiat de mine. El este membru al serviciului de securitate,” a spus Dryuk. „Nu am regrete.”

Nici Dryuk, nici SBU nu spus când anume a schimbat taberele ucraineanca, dar agenţia de securitate a spus că operaţiunea a presupus un „nivel fără precedent de conspiraţie şi abilitate” pentru a fi dusă la îndeplinire.

Oleksiy Melnyk, co-director pentru relaţii externe şi programe de securitate la think-tank-ul Centrului Razumkov, care are sediul la Kiev, a spus că el crede mare parte dintre informaţiile transmise de Dryuk şi a specificat că o asemenea operaţiune ar implica un nivel mare de abilităţi şi planuri. Totuşi, expertul a subliniat că este nevoie de o examinare atentă.

„Nu ştiu dacă este o poveste de dragoste sau, mai degrabă, intenţiile sale reale nu sunt legate doar de sentimentele personale faţă de un agent uncrainean de informaţii, ci şi de alte motivaţii.” a spus el, adăugând că Kievul ar trebui să-i trateze afirmaţiile cu precauţie.

„Nu sunt sigur că a avut acces la informaţiile pe care pretinde că le ştie referitoare la planurile strategice,” a spus Melnyk.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi guvernele occidentale au avertizat, în ultimele luni, asupra unei acumulări de zeci de mii de soldaţi ruşi, cu armament greu, de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite