David Cameron şi Vladimir Putin au avut păreri diferite asupra chestiunii siriene în cadrul convorbirii telefonice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic, David Cameron, a purtat luni o convorbire telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre situaţia din Siria, în cadrul căreia cei doi lideri au avut păreri diferite privind posibila utilizare a armelor chimice în această ţară. După relatarea primelor informaţii despre această convorbire a început un lung şir de precizări din partea celor două birouri de presă legate de punctele de vedere diferite ale celor doi lideri.

Convorbirea telefonică a avut loc la „iniţiative părţii britanice” şi „s-a concentrat mai ales pe situaţia din Siria, în urma informaţiilor apărute în presă despre posibila utilizare a armelor chimice, lângă Damasc”, precizează un comunicat emis serviciul de presă de la Kremlin.

Potrivit unui purtător de cuvânt al cabinetului de la Londra, Putin a spus că  "ei nu au dovezi nici privind utilizarea armelor chimice, nici cine ar fi responsabil".

Cameron a afirmat că sunt "puţine îndoieli" că regimul de la Damasc a desfăşurat un atac chimic, miercuri, în apropiere de Damasc, însă, în acelaşi timp, premierul britanic a susţinut emis îndoieli privind capacitatea rebelilor de a desfăşura un astfel de atac şi a dezvăluit că regimul a lansat o mare ofensivă asupra zonei în zilele precedente.

În urma declaraţiilor lansate de biroul de presă al lui David Cameron, un purtător de cuvânt al preşedintelui Rusiei a emis un comunicat în care specifică faptul că între cei doi există "numeroase diferenţe" privind modul în care văd situaţia din Siria.

De asemenea, este specificat că cei doi lideri au discutat şi aspecte legate de summit-ul G20 din 5-6 septembrie de la Sankt-Petersburg.

Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a afirmat luni că este „posibil” să aibă loc răspunderea la utilizarea armelor chimice în Siria „fără unitatea completă a Consiliului de Securitate al ONU”, informează AFP.

Cu toate acestea, Moscova continuă să-şi apere aliatul său, conducerea de la Damasc, susţinând că rebelii sunt cei care au utilizat armele chimice pentru a discredita guvernul sirian.

Intervenţia militară în Siria fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU sugerată de executivele de la Paris şi Londra ar fi „periculoasă” şi „o încălcare gravă a dreptului internaţional”, a declarat luni ministru de Externe rus, Serghei Lavrov 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite