Dezbatere pe legea media din Ungaria: PPE contra “restul lumii”?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata lege media din Ungaria va fi dezbătută miercuri în Parlamentul European. Dezbaterea se anunţă foarte animată, în condiţiile în care cel mai mare grup politic, al popularilor europeni (PPE), a adoptat un ton mult mai relaxat în privinţa legii emise la Budapesta, în comparaţie cu celelalte grupuri. Discuţiile se vor încheia joi, prin votarea unei moţiuni.

Grupurile liberal, social-democrat, grupul verzilor si cel al popularilor europeni au semnat, separat, moţiuni pentru schimbarea legii media din Ungaria. Grupul social-democrat (S&D) cere Comisiei să stabilească un termen-limită pentru modificările legii media din Ungaria. De asemenea, social-democraţii cer Comisiei o directivă pentru asigurarea pluralităţii media în statele membre. Verzii se declară "dezamăgiţi de răspunsul Comisiei, care nu abordează problemele de la rădăcină" şi permite astfel controlul foarte strict asupra mass-media din Ungaria.

Grupul liberalilor (ALDE), cere de asemenea guvernului de la Budapesta să modifice cât mai repede legea. "Uniunea Europeană este fondată pe valori care garantează şi promovează libertatea de exprimare şi informare, prevăzută şi în convenţia europeană în drepturile omului," scriu liberalii în moţiunea lor pentru rezoluţie. Singurii europarlamentari români care se regăsesc printre semnatarii moţiunilor sunt Renate Weber şi Norica Nicolai, din partea ALDE.

PPE salută "bunăvoinţa" Budapestei

În moţiunea sa, PPE îşi exprimă "dezamăgirea" cu privire la comentariile politice "manipulatoare şi deseori lipsite de conţinut la adresa legii media şi la adresa guvernului maghiar" condsiderând că acestea au avut ca scop slăbirea puterii preşedinţiei ungare şi astfel rănirea întregii Uniuni". PPE roagă Comisia să verifice compatibilitatea legii media maghiare cu legislaţia europeană. De asemenea, PPE "salută bunăvoinţa" guvernului maghiar de a aduce modificări legii media. "Nu ar fi corect să o condamnăm un stat membru că nu respectă libertatea presei, când încă nu avem rezultatele examinării finale", ne-adeclarat Simon Busuttil, membru al grupului PPE.

Moţiunile vor fi inaintate Comisiei, Consiliului, guvernelor şi parlamentelor statelor membre UE precum şi preşedintelui Ungariei, Pál Schmitt.
La sfârşitul săptămânii trecute, guvernul ungar a promis Comisiei Europene că va modifica legea. Acesta a fost un răspuns la răspuns la scrisoarea comisarului pentru agenda digitală, Nellie Kroes, care cerea "clarificări" autorităţilor de la Budapesta. Kroes a avut trei întrebări principale, şi anume ce înseamnă obligaţia mass-mediei din Ungaria să reporteze "într-un mod echilibrat", de ce este necesară restricţia împotriva a diverse tipuri de media din alte ţări care vor să ofere serviciile lor pe piaţa ungară de media şi de ce există o limitare re-transmisiilor audio-vizuale din alte ţări care "pot fi considerate dăunătoare copiilor sub 18 ani" sau "prea violente". Comisia se află acum în stadiul de "discuţii", pentru analizarea scrisorii.


O responsabilitate strict naţională

Legiferarea în domeniul mass-media ţine strict de competenţa naţională. "În ciuda propunerii Comisiei Europene şi aprobării acesteia de către Parlamentul European prin care se cerea înfiinţarea unor legi de libertate a mass-media, nu există un sistem de măsurare a independenţei media din statele membre. Propunerea a fost respinsă cu vehemenţă chiar de către statele membre în cadrul Consiliului," ne-a declarat Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru agenda digitală.

Parlamentul ungar a aprobat în decembrie 2010 o lege propusă de guvernul lui Viktor Orban ( FIDESZ, centru dreapta), care prevede monitorizarea şi sancţionarea prin amenzi a canalelor media publice şi private, prin intermediul unei Autorităţi Naţionale. Amenzile pot ajunge până la un million de dolari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite