Devine Ucraina scena unui război al dronelor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşi ar putea utiliza drone sinucigaşe în Ucraina
Ruşi ar putea utiliza drone sinucigaşe în Ucraina

Anunţata livrare de aparate de zbor fără echipaj uman fabricate în Iran către Rusia ar putea transforma Ucraina un teritoriu în care are loc pentru prima dată un război al dronelor.

Conform experţilor militari americani citaţi de „Stars and Stripes”, cel mai probabil Iranul nu îşi permite să trimită Moscovei drone mari din simplul motiv că nu are capacitatea de a fabrica şi livra într-un timp scurt „sute de drone”, aşa cum s-a spus iniţial. 

Totuşi, Iranul ar putea trimite drone mai mici care să servească fie pentru a detectarea locaţiilor pentru baraje de artilerie, fie să acţioneze pe post de rachete ghidate relativ ieftine, a declarat Jeremy Binnie, analist Janes, o companie globală de informaţii open-source specializată în teme militare.

Dronele sinucigaşe mai mici, cum ar fi cele furnizate de Iran unor grupări din Yemen, Irak şi Siria, au avut un impact major în conflicte, a declarat la rândul lui, Samuel Bendett de la think tank-ul CNA cu sediul în Washington DC.

Rusia nu crede în drone

Iranul a investit în capabilităţi de drone de zeci de ani, în timp ce Rusia a întârziat să le dezvolte, a spus Bendett. „Rusia a întârziat pur şi simplu în acest demers”, a spus Bendett. „Deoarece a avut priorităţi diferite după Războiul Rece, nu a crezut că dronele vor juca un rol important în războiul modern”, a precizat expertul.

Culmea este că Iranului a dezvoltat aceste capabilităţi în ciuda sancţiunilor din partea SUA, iar ruşii, care se confruntă şi ei cu sancţiuni, ar putea învăţa din modul în care Iranul şi-a fabricat şi şi-a procurat dronele, a spus Bendett.

Oricum, Rusia nu ar fi primul client al Iranului în domeniu dronelor, a declarat Aaron Stein, directorul de cercetare la Institutul de Cercetare în Politică Externă din Philadelphia. Astfel, Teheranul a dezvoltat o piaţă de export şi a trimis drone în Etiopia şi Tadjikistan, a precizat Stein.

Lecţii pentru războaiele viitoare

Drept urmare, cerul Ucrainei ar putea deveni teatru de operare pentru dronele iraniene lansate de trupele ruse împotriva ucrainenilor antrenaţi de SUA şi care, la rândul lor, sunt înarmaţi cu drone turceşti şi americane mai performante.

Ambele părţi vor monitoriza modul în care oponenţii lor îşi contrapun dronele, prin bruiaj sau arme specifice anti-drone, iar lecţiile ar putea avea urmări asupra războaielor viitoare din întreaga lume, a spus Farzin Nadimi, expert asociat la Institutul Washington, care a mai precizat că toată lumea va învăţa dintr-un război real cu drone şi că „Ucraina va fi un adevărat laborator de testare în domeniu”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite