Germania: Stânga a băgat o agentă STASI în Bundestag

Germania: Stânga a băgat o agentă STASI în Bundestag

Die Linke - Partidul Stânga, Germania. FOTO: Reuters

Directoarea executivă a grupului parlamentar al partidului neo-comunist Stânga ar fi fost turnătoare, scrie cotidianul german „Die Welt”. Aceasta ar fi lucrat timp de 20 de ani în cadrul serviciului secret al Republicii Democrate Germane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aripa condusă de cel mai cunoscut dintre neo-comuniştii germani, Gregor Gysi, este percepută ca fiind facţiunea „realistă” a partidului Stânga - Die Linke. Sunt cei care înclină să apropie partidul de centrul social-democrat şi ecologist, în vederea constituirii unei coaliţii de guvernământ, notează postul de radiodifuziune Deutsche Welle pe pagina online.

Doar că cealaltă tabără a Stângii, „fundamentaliştii”, refractari la orice „îndulcire” a ideologiei, au primit un nesperat sprijin: Ruth Kampa, directoarea executivă a grupului parlamentar al partidului, considerată a fi mâna dreaptă a lui Gysi, a fost acuzată că a lucrat, vreme de 20 de ani, în temuta poliţie politică redegistă STASI.

Kampa ar fi fost activat ca „IM” - colaborator neoficial - sub numele de cod Sonja Richter, fiind însărcinată de către Ministerul Securităţii Statului din RDG cu misiuni de spionaj în Republica Federală şi cu racolarea unor informatori în Berlinul de Vest, scrie ziarul berlinez Die Welt, care a condus investigaţia în urma cărora au fost lansate acuzaţiile.

Tot ca IM, sub numele de cod Ruth Reimann, avea să redacteze note informative despre sesiunile Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE, precursorul actualei OSCE) şi ale Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul Naţiunilor Unite, unde reprezenta defuncta RDG în calitate de jurist. Contactată de redacţia Die Welt, politiciana neo-comunistă a refuzat să comenteze acuzaţiile, argumentând că nu a apucat să vadă încă documentaţia din arhivele STASI.

Cercetarea făcută de reporterii cotidianului berlinez arată, însă, evoluţia lui Kampa, cariera acesteia în serviciul poliţiei politice est-germane începând devreme. În 1969, pe când avea 18 ani, era responsabilă cu „educarea tineretului”, activitate pe care a efectuat-o performant, din perspectiva partidului, de vreme ce la puţin timp după aceea avea să fie propusă spre a fi instruită pentru misiunea de „instructor locţiitor”.

Reporterii Die Welt nu au reuşit să obţină nici o probă din care să rezulte că Ruth Kampa ar fi jucat vreun rol în dispariţia miliardelor din conturile partidului pro-sovietic, condus pe vremuri, în Berlinul Răsăritean, de Erich Honecker. Este însă demonstrabil faptul că directoarea executivă a grupului parlamentar al Stângii este asociată în unele societăţi comerciale cu patrimoniul finanţat tocmai din banii defunctului partid comunist redegist.

 

citeste totul despre: