Deutsche Bank ameninţă Londra că ia în calcul părăsirea Marii Britanii în cazul Brexit-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul german Deutsche Bank, printre cele mai mari din lume, a anunţat că ia în calcul posibilitatea de a se retrage din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul în care locuitorii vor decide, prin referendum, ieşirea din Uniunea Europeană.

Deutsche Bank, cel mai mare grup bancar german după activele deţinute, a devenit primul care anunţă că îşi elaborează o strategie pentru Brexit - ieşirea Regatului Unit din UE, un scenariu tot mai invocat, mai ales după victoria categorică bifată la începutul lunii de premierul David Cameron şi Partidul Conservator pe care îl conduce. Gruparea a câştigat alegerile parlamentare şi datorită promisiunii ferme asumate de Cameron în urmă cu mai bine de un an, cum că va organiza, cel mai târziu în 2017, un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. 

Lanţul german a înfiinţat un grup de lucru pentru a analiza consecinţele Brexit-ului şi mai ales dacă ar fi oportună relocarea unor operaţiuni în afara Regatului Unit, chiar înainte de referendum. Deutsche Bank are peste 9.000 de angajaţi în Marea Britanie. Grupul, format din directori şi experţi din cadrul departamentelor pentru risc, strategie, management şi cercetări, trebuie să hotărască dacă ar fi în interesul grupului să mute unele operaţiuni în zona euro - cel mai probabil Germania - în cazul ieşirii Marii Britanii din UE. 

Un purtător de cuvânt al Deutsche Bank a declarat că grupul a luat această decizie doar după ce tot mai mulţi clienţi au cerut sfaturi băncii cu privire la Brexit. 

Măsura este privită însă cu reticenţă în City of London, districtul financiar al Marii Britanii, unde părerile sunt împărţite. Unii rivali din domeniul bancar consideră că, în acest fel, nemţii încearcă să pună presiune pe Guvernul de la Londra pentru a descuraja organizarea referendumului, notează „Financial Times”.

„Explicaţi-mi voi mie ce planuri de contingenţă s-ar putea face. Procesul de dezlega Marea Britanie de UE va dura cinci ani şi n-am nicio idee pe ce baze se va face”, a declarat un bancher american. Anterior, mai multe grupuri bancare americane, printre care Citigroup şi Morgan Stanley, au precizat că vor muta operaţiunile cel mai probabil la Dublin, dacă se decide relocarea operaţiunilor în afara Regatului Unit. 

Până acum, sentimentul covârşitor exprimat de marile companii britanice sau care activează în Regatul Unit este în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, arătând că City of London riscă să-şi piardă statutul de nod financiar mondial în cazul Brexit-ului. 

„Cred că băncile vor fi mult mai vocale privind riscurile decât au fost înainte de referendumului privind independenţa Scoţiei. Acesta ar putea fi un prim semn al acestei campanii”, a declarat un bancher sub anonimat pentru publicaţia de business. 

Unele mari companii fac chiar lobby pentru devansarea referendumului, susţinând că organizarea acestuia cât mai curând ar „elimina incertitudinile şi stabiliza pieţele”, scrie „The Independent”. 

De cealaltă parte, câteva mari companii nu se tem de ieşirea din UE. „Suntem a cincea sau a şasea economie la nivel mondial. Putem exista pe cont propriu, paşnic şi raţional”, a declarat lordul Anthony Bamford, preşedintele gigantului din domeniu construcţiilor JCB. 

Anterior, HSBC, cel mai mare grup bancar din Europa, a analizat posibilitatea de a-şi muta afacerile din Marea Britanie, însă nu din cauza Brexit-ului, ci în contextul reformării legislaţiei bancare din Regatul Unit. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/brexit" target="_blank">View the story "Brexit" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite