Detalii incriminatorii de la petrecerile din Downing Street: petrecăreţii beau până li se făcea rău şi se luau la bătaie. Reacţia lui Boris Johnson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au apărut imagini cu Boris Johnson la petrecere în timpul lockdown-ului
Au apărut imagini cu Boris Johnson la petrecere în timpul lockdown-ului

Raportul coordonat de înaltul funcţionar public Sue Gray privind petrecerile de la sediul guvernului britanic, în timp ce ţara se afla în lockdown, a confirmat prin fotografii şi detalii o cultură în care membri ai echipei guvernamentale beau până dimineaţa şi chiar se luau la bătaie.

Petreceri de adio şi o reuniune pentru ziua de naştere a prim-ministrului Marii Britanii, Boris Johnson au implicat adesea beţii, în care unii participaţi au fost văzuţi vomitând în timp ce echipele de curăţenie au găsit pereţi stropiţi cu vin.

Raportul a concluzionat că şi în contextul presiunii extraordinare din acele zile şi lucrului până târziu în grupuri acele întrunirii au fost incompatibile cu recomandările din starea de lockdown.

Ancheta a cuprins examinarea a 16 evenimente şi au fost găsite fotografii în care apare inclusiv premierul britanic cu un pahar de vin în mână şi emailuri în care personalul discuta deschis despre ascunderea petrecerilor de mass-media, de pildă evitând „să se plimbe fluturând sticle de vin” sau să facă linişte

În raportul său, Gray a scris că „conducerea superioară din centrul” administraţiei lui Johnson „trebuie să poarte responsabilitatea” pentru petrecerile care deveniseră un obicei.

Ea a adăugat că „nu există nicio scuză” pentru comportamentele pe care le-a documentat şi că a observat  „multiple exemple de lipsă de respect şi de tratament prost al personalului de securitate şi de curăţenie. Acest lucru a fost inacceptabil”.

Premierul britanic s-a apărat spunând că au fost evenimente la care a participat pentru scurt timp, „pentru a le mulţumi pentru serviciul lor, care cred că este una dintre îndatoririle esenţiale ale conducerii”.

Premierul Boris Johnson a prezentat scuze spunând că îşi asumă responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat sub nasul său şi declarându-se „şocat” de cum au degenerat ulterior petrecerile. 

Liderul partidului laburist de opoziţie, Keir Starmer, a denunţat aroganţa unui guvern care crede că propriile reguli nu li se aplică şi lor.

Detaliile scoase la iveală cuprind plecări la patru dimineaţa, marturii ale echipei de curăţenie despre pereţi stropiţi cu vin şi atenţionări ale participanţilor beţi să folosească intrarea din spate.

Raportul include detalii despre un eveniment cu băuturi în grădina din Downing Street nr. 10 pe 20 mai 2020, organizat de secretarul privat principal al lui Johnson, Martin Reynolds, care i-a îndemnat pe angajaţi să „îşi aducă propria băutură!”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite