Deşi campioană la vaccinare, situaţia epidemiologică din Serbia se agravează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbia se situează pe locul 1 din regiune, locul 2 în Europa şi al 6-lea în lume, în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate raportat la populaţie
Serbia se situează pe locul 1 din regiune, locul 2 în Europa şi al 6-lea în lume, în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate raportat la populaţie

Deşi numărul cetăţenilor care se vaccinează împotriva coronavirus este tot mai mare, la fel ca şi al celor care au primit şi a doua doză de vaccin, numărul cazurilor este tot mai mare, iar medicii avertizează că „s-ar putea repeta scenariul din luna decembrie”.

Situaţia epidemiologică din Serbia se agravează, numărul de noi cazuri de infectare cu coronavirus este în creştere, spitalele primesc tot mai mulţi pacienţi, iar doctorii declară că sunt tot mai obosiţi. 

Comandamentul de criză a anunţat că deocamdată nu se vor impune noi restricţii, dar vineri se va întruni din nou pentru a analiza situaţia. În Serbia, în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 15.200 de teste, s-au confirmat 3.460 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În acelaşi interval de timp s-au înregistrat 17 decese asociate COVID-19. În spitale sub tratament se află 3.776 de pacienţi, dintre care 152 la Terapie Intensivă. De la începutul pandemiei, în Serbia s-au raportat în total 446.313 de cazuri de COVID-19 şi 4.383 de decese asociate infectării cu coronavirus, rata mortalităţii fiind de 0,98%.

 UE mobilizează echipamente individuale de protecţie suplimentare, constând în 600.000 de măşti de protecţie FFP2 şi 650.000 de perechi de mănuşi, pentru a le trimite în Serbia din rezerva medicală rescEU găzduită în Grecia.

O nouă tranşă de vaccinuri ruseşti Sputnik V a ajuns în Serbia din Federaţia Rusă duminică, 21 februarie. La ora actuală, Serbia, a cărei populaţie se cifrează la circa 7 milioane de persoane, a inoculat peste 1,2 milioane de doze de vaccin, în prima şi a doua administrare. Potrivit TASS, în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate raportat la populaţie, Serbia se situează pe locul 1 din regiune, locul 2 în Europa şi al 6-lea în lume.

Pe 24 decembrie 2020, Serbia a început campania de vaccinare cu vaccinul american Pfizer. Pe 31 decembrie anul trecut, Agenţia pentru medicamente a Serbiei a autorizat utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, iar de pe 6 ianuarie a început vaccinarea cu preparatul rusesc. De asemenea, pe 16 ianuarie în Serbia a ajuns prima tranşă - 1 milioane de doze - de vaccin chinezesc Sinopharm, iar pe 18 ianuarie organismul de reglementare sârb a autorizat utilizarea primelor 100.000 de doze de vaccin chinezesc.

Potrivit TASS, vaccinul rusesc de bucură de mare popularitate în rândul populaţiei sârbe, ambasadorul Serbiei în Rusia afirmând că în jur de 85% dintre locuitorii Serbiei ar dori să se vaccineze cu Sputnik V. 

Cehia devine unul din epicentrele pandemiei de coronavirus din Europa 

Premierul Andrej Babis spune că guvernul său va trebui să pună în aplicare un regim mai strict de lockdown pentru a evita „o catastrofă totală”. Cehia are în acest moment cea mai mare rată de infecţie cu coronavirus din Europa.

Noile măsuri se aşteaptă să fie anunţate joi seară. Ele vin pe fundalul unei frustrări generale că luni de restricţii stricte nu au dat rezultate şi nu au dus la scăderea numărului de cazuri de Covid-19.

Un epidemiolog care sfătuieşte guvernul ceh a criticat miercuri resemnarea oficialilor cehi în creşterii dramatice a numărului de noi infecţii. Petr Smejkal a declarat postului nostru de radio că autorităţile par „ că urmăresc cu resemnare ” evoluţia crizei, după ce nu au reuşit să convingă populaţia să respecte protocoalele sanitare.

„Se transformă într-un grup pasiv de oameni care ... speră doar că noul val va trece şi sistemul va putea sanitar va rezista” a spus el miercuri, într-un interviu cunvirus postul nostru de radio.

În Cehia fuseseră raportate până miercuri peste un milion 100 de mii de cazuri de contaminare cu noul coronavirus aproape 20 de mii de decese legate de Covid-19, la o populaţie de aproximativ 10,7 milioane. Există îngrijorări serioase în Republica Cehă legate de răspândirea rapidă a variantei depistată iniţial în Marea Britanie. Au apărut şi cazuri provocate de tulpina apărută iniţial în Africa de sud.

În Austria toată lumea din oraşul alpin Mayrhofen din statul Tirol va trebui să facă teste coronavirus după ce acolo a fost descoperit un grup infectat cu varianta sud-africană.

Oficialii din statul Tirol spun că 29 din cele 42 de cazuri COVID-19 confirmate în Mayrhofen sunt cu acest tip de virus, care ar putea fi mai rezistent la vaccinurile disponibile în prezent.

Între timp, Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a început să utilizeze un vaccin COVID-19 produs de compania de stat chineză Sinopharm.

Ungaria a aprobat până acum cinci vaccinuri la nivel naţional, între care Sputnik V dezvoltat în Rusia şi acum, unul din vaccinurile chinezeşti. În Uniunea Europeană sunt omologate numai trei dintre ele: Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite