Der Spiegel: Starea lui Navalnîi se îmbunătăţeşte. Opozantul rus a început să vorbească. Poliţia a întărit paza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi a făcut progrese în procesul de recuperare după otrăvirea cu agentul neurotoxic din clasa Noviciok şi acum poate vorbi din nou, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

Principalul critic la adresa Kremlinului este îngrijit la Spitalul Charite din Berlin după ce a căzut grav bolnav în timpul unui zbor intern luna trecută în Rusia. Germania a cerut Rusiei explicaţii în legătură cu acest caz, deşi Moscova neagă orice implicare.

Der Spiegel a mai scris că protecţia asigurată de poliţia germană pentru Navalnîi a fost sporită, în contextul în care este de aşteptat ca opozantul rus să primească mai mulţi vizitatori după ce starea i s-a îmbunătăţit.

"Conform surselor Der Spiegel şi site-ului de investigaţii jurnalistice Bellingcat, Navalnîi poate vorbi din nou şi cel mai probabil îşi poate aminti detalii despre leşinul său", a adăugat publicaţia.

"Declaraţiile sale ar putea fi periculoase pentru oamenii din spatele atacului", a precizat Der Spiegel.

În acelaşi timp, premierul italian Giuseppe Conte a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus că va crea o comisie pentru a investiga otrăvirea lui Navalnîi, mai scrie Reuters.

"Preşedintele Putin mi-a oferit asigurări într-o discuţie recentă că Rusia intenţionează să clarifice ce s-a întâmplat şi mi-a spus că va crea o comisie de anchetă şi că este pregătit să colaboreze cu autorităţile germane", a spus Conte într-un interviu pentru ziarul Il Foglio.

"Colaborarea e cel mai bun mijloc de a preveni ca acest eveniment dramatic să afecteze negativ relaţiile dintre UE şi Rusia", a adăugat Conte. 

Moscova a protestat miercuri pe lângă ambasadorul german împotriva "acuzaţiilor nefondate şi ultimatumurilor" ţării sale în ceea ce priveşte otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi şi a avertizat că un refuz de a transmite dosarul acestuia autorităţilor ruse ar fi considerat o "provocare grosolană şi ostilă", relatează AFP.

Ministerul de externe rus a estimat, de asemenea, într-un comunicat, că guvernul german se foloseşte de afacerea Navalnîi pentru "a discredita pe scena internaţională" Rusia.

Potrivit acestui comunicat, Moscova a cerut ca Berlinul să-i furnizeze "toate datele medicale, inclusiv materialele biologice, rezultatele examinărilor şi eşantioanele de teste" ale lui Navalnîi pentru "studiul aprofundat şi verificarea lor de către specialişti" ruşi.

"Absenţa acestor documente va fi considerată un refuz al guvernului federal german de a stabili adevărul în cadrul unei anchete obiective" asupra a ceea ce i s-a întâmplat principalului opozant rus, a adăugat MAE rus.

"Toată responsabilitatea şi consecinţele unei astfel de politici vor cădea asupra guvernului federal german şi a aliaţilor săi din NATO şi Uniunea Europeană", a avertizat instituţia.

Germania şi celelalte state occidentale au somat Kremlinul să explice ce s-a întâmplat cu Navalnîi şi să-i aducă "urgent" pe autorii otrăvirii în faţa justiţiei.

UE a menţionat posibile sancţiuni, iar Berlinul a anunţat că nu exclude îngheţarea lucrărilor la gazoductul realizat împreună cu Rusia, Nord Stream 2.

La rândul său, Rusia pune sub semnul îndoielii această versiune şi denunţă o "campanie de dezinformare" care are drept obiectiv impunerea de noi sancţiuni. 

Mike Pompeo: Otrăvirea lui Navalnîi probabil a fost orchestrată de către ”oficiali ruşi de rang înalt”

Otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost probabil orchestrată de ''înalţi oficiali'' din guvernul rus, a declarat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo, crescând presiunea internaţională asupra Moscovei, relatează AFP.

''Când oamenii văd eforturile făcute pentru a otrăvi un disident şi recunosc că există şanse mari ca aceasta să vină de la înalţi oficiali ruşi, cred că nu este bine pentru poporul rus'', a declarat secretarul de stat al SUA.

Mike Pompeo a reafirmat că Washingtonul şi aliaţii săi europeni vor cu toţii ca Rusia să-i ''tragă la răspundere pe cei responsabili''. El a adăugat că americanii vor încerca să-i identifice pe cei vinovaţi.

''Acesta este un lucru pe care îl vom analiza, evalua şi ne vom asigura că facem ceea ce trebuie să facem pentru a reduce probabilităţile ca aşa ceva să se întâmple din nou'', a explicat Mike Pompeo.

Săptămâna trecută, Donald Trump, adesea acuzat de o atitudine relaxată faţă Vladimir Putin, a explicat că ''nu a văzut încă'' dovezi ale otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, în timp ce Germania a afirmat deja că a fost otrăvit cu un agent agent nervos neurotoxic ''de tip Noviciok''.

Moscova a dat asigurări că nicio urmă de otravă nu a fost detectată de medicii ruşi în corpul lui Navalnîi şi pune la îndoială versiunea europenilor, considerând că este vorba de o ''campanie de dezinformare'' pentru a impune noi sancţiuni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite