Der Spiegel: Rusia şi-a concentrat atenţia pe Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul NATO Fillip Breedlove spunea miercuri, în faţa Comitetului pentru Securitate în camera reprezentanţilor din SUA, că Rusia întreprinde „în Moldova şi în alte regiuni o campanie informaţională masivă”. Influenţa Moscovei aici este foarte mare, oligarhii-miliardari formează un guvern „din umbră”, notează publicaţia germană „Der Spiegel“.

Republica Moldova, o ţară îndependentă din 1991, a devenit practic în totalitate dependentă de livrările de carburanţi din Rusia. Jumătate din compania de stat „Moldobagaz” aparţine gigantului rus „Gazprom”.

Rusia este principala piaţă de desfacere pentru mărfurile agricole moldoveneşti. În afara de asta, sute de mii de gasterbaiteri din Moldova lucrează în Rusia. Transferurile efectuate de moldovenii care muncesc în Rusia constituie o bună parte din Produsul Intern Brut.

În republica separatistă din Transnistria, unde de 25 de ani în capul mesei sunt separatiştii susţinuţi de Moscova, Rusia a plasat circa 2 mii de militari şi un mare arsenal de armament, care nu este retras în pofida acordului semnat în 1999.

De fiecare dată când Republica Moldova a încercat să scape de influenţa Rusiei, Moscova face presiuni. În general - făcând uz de problema livrării gazelor şi, tot mai des, la embargouri. În septembrie 2013, când a devenit posibil un parteneriat cu UE, Rusia a întrerupt importurile de vin şi divin din Moldova, invocând motivul calităţii necorespunzătoare. Sancţiunile au devenit mai dure în vara lui 2014, de când Rusia nu mai importă fructe din Moldova, după ce a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Oligarhii moldoveni nu sunt interesaţi de UE

Rusia controlează şi finanţează câteva din partidele politice de la Chişinău. Cel mai cunoscut în prezent este PSRM, o ramificaţie a comuniştilor, care la alegerile din toamna trecută a devenit cel mai puternic partid parlamentar şi care cere aderarea RM la Uniunea Vamală Euro-asiatică. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, este cunoscut, înainte de toate, prin discursurile sale la Moscova şi mai puţin ca un deputat în Legislativul de la Chişinău, scrie „Der Spiegel“, preluat de site-ul deschide.md.

Din cauza relaţiilor sale ascunse cu Moscova, nici oligarhii moldoveni nu sunt interesaţi de procesul de integrare europeană. Întruchiparea acestei elite este omul de afaceri Vlad Plahotniuc, cardinalul gri al Partidului Democrat şi unul dintre principalii „păpuşari” din Moldova. Se presupune că averea sa, evaluată la câteva sute de milioane de dolari, Plahotniuc şi-ar fi agonisit-o cu ajutorul aşa numitelor atacuri rider asupra băncilor şi a companiilor de asigurare. Acţiunile lui Plahotniuc, ascund furtul acţiunilor din companii, care au fost legalizate cu ajutorul judecătorilor şi funcţionarilor corupţi.

Cel mai probabil, Plahotniuc a spălat bani şi pentru băncile ruse, iar din acest considerent Interpol a l-a luat în vizor. „În Moldova există un stat în stat, iar regulile sunt puse de către clanuri pentru clanuri”,spune jurnalista Natalia Morari, citată de „Der Spiegel“.

Guvern pro-european formal

Noul şef al cabinetului de miniştri, Chril Gaburici, este considerat de către observatori o simplă marionetă în mâinile oligarhilor. Formal, Gaburici pledează vectorul pro-european, însă, de fapt, guvernul condus de acesta tinde, înainte de toate, să coordoneze toate acţiunile cu Rusia. În primele sale declaraţii, Gaburici a evitat criticile cu privire la acţiunile Rusiei în Ucraina şi „amabil” îi cheamă pe separatiştii de la Tiraspol la „un dialog constructiv”.

În prezent, Rusia creează noi pericole pentru Republica Moldova: în autonomia găgăuză, unde în martie vor avea loc alegerile başcanului, liderii politici de mult timp ameninţă cu separarea de Moldova şi aderarea la Rusia. În rezultat, ţara se destramă, iar Transnistria caută o modalitate de intra în componenţa Rusiei.

Înseamnă acest lucru că parteneriatul occidental al Republicii Moldova se amână? „Sub nicio formă. Dacă noi acum vom spune că totul s-a dărâmat, vom arunca Moldova drept în mâinile Moscovei, iar Putin va fi câştigător, lucru pe ca noi nu-l dorim”, spune Elmar Brok.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite