Der Spiegel: Istoria alianţei şocante dintre mişcarea gay şi pedofili în Germania anilor 80

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii 80, grupurile de activişti pentru drepturile homosexualilor din Germania au format o alianţă cu pedofilii, militând pentru legalizarea sexului cu minori. Este o perioadă neagră pentru comunitatea gay, despre care puţini au curajul să vorbească astăzi, anunţă publicaţia germană Der Spiegel.

În iulie 1981, revista pro-gay „Rosa Flieder“ publica un interviu cu Olaf Stüben, unul dintre cei mai cunoscuţi pedofili din Germania de la acea vreme, care scria pentru ziarul de stânga, Die Tageszeitung. Stüben milita deschis pentru acceptarea pedofiliei drept un lucru sănătos şi moral.

Pedofilul a fost întrebat dacă este acceptabil ca adulţii să întreţină raporturi sexuale cu copii şi tineri. Stüben a răaspuns detaliat despre partide de sex cu băieţei şi declara că a venit vremea ca atingerea copiilor să nu mai fie un lucru tabu. „Inocenţa copiilor este o invenţie a lumii burgheze de la începuturile capitalismului“, susţinea Stüben.

Dar interviul din revista Rosa Fielder nu era o raritate. Din contră, în anii 70 şi 80, multe publicaţii pro-gay promovau deschis sexul cu copii, publicând chiar şi poze cu băieţei dezbrăcaţi. Revista „Don“ a prezentat cinci reportaje cu experienţele unor bărbaţi pedofili. Titlul era „Nu suntem violatori de copii!“.

În ultimele luni, mulţi germani discută despre cum a putut Partidul Verde să se lase manipulate de pedofili în anii 80. Partidul a fost supus unei asemenea presiuni, încât l-a angajat pe expertul în politicp, Franz Walter, să analizeze istoria proprie a partidului legată de acea perioadă.

Cu toate acestea, scrie Der Spiegel, este foarte clar că mişcarea gay din Germania trebuie să recunoască şi să accepte acest capitol negru din existenţa sa. Oricine cercetează prin arhive poate găsi suficient de multe dovezi care leagau organizaţiile pentru drepturile homosexualilor de activiştii pedofiliei. 

Dacă pedofilii aveau probleme cu legea, se puteau baza pe consiliere juridică din partea unui grup numit „Avocaţii gay“. Mulţi politicieni din Partidul Verde au grijă să se asigure că cererile de legalizare a sexului cu minori erau auzite.

Astăzi pare şocant cum au putut homosexualii să se asocieze şi să susţină oameni ale căror obsesii erau cât se poate de clar ilegale. Toleranţa pentru pedofilie avea însă mai multe cauze. În primul rând, mulţi gay de atunci simţiseră pe pielea lor discriminarea statului. Sexul între bărbaţi a fost scos de pe lista infracţiunilor abia la sfârşitul anilor 60, în plină Revoluţie Sexuală.

Acesta pare să fie unul dintre motivele pentru care homosexualii nu mai doreau ca şi alte inclinaţii sexual deviante să fie judecate. Într-un climat de toleranţă generală, mişcarea gay îşi pierduse orice reper moral: grupurile gay nu numai că nu se distanţau de pedofili, ci i-au luat sub aripa lor protectoare.

Momentul culminant a fost şocanta idée că băieţilor minori nu ar trebui să li se nege şansa de a avea experienţe sexual cu bărbaţi adulţi. Chiar şi astăzi, Asociaţia Lesbienelor şi a Homosexualilor din Germania (LSVD) susţine pe site-ul său, că în anii 80, singurii bărbaţi care aveau curajul să vorbească despre orientarea lor, erau cei care experimentaseră sexul cu adulţi în copilăria sau adolescenţa lor.
Pentru pedofili, alianţa cu mişcarea gay a avut numai beneficii. Aveau astfel o platformă pe care puteau să îşi exprime obiectivele.

Mişcarea gay din Germania anilor 80, i-a ajutat pe pedofili în toate formele posibile. În pamfletul „Sfaturi juridice pentru homosexuali“ exista un capitol de o pagină şi jumătate despre „sprijinul prin argumente“. Îi instruia pe bărbaţii care erau acuzaţi de a fi întreţinut relaţii sexuale cu minori cum să scape de acuzaţii.

La mijlocul anilor 80, mişcarea gay din Germania a început să se distanţeze de pedofili. La convenţia Partidului Verde din martie 1985, partidul a aprobat un document care cerea legalizarea sexualităţii non-violente între adulţi şi copii. Incidentul a cauzat un scandal uriaş în Germania, astfel încât Verzii au ratat şansa de a mai intra în Bundestag.

Mişcarea feministă a fost cea parţial responsabilă pentru creşterea conştientizării între politicienii de stânga despre daunele cauzate de pedofilie. Celebra feministă Alice Schwarzer a luptat activ împotriva abuzului faţă de copii, într-o vreme în care pedofilia era acceptată în unele cercuri.

Campanie împotriva pedofiliei

Campanie anti-pedofilie
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite