„Der Spiegel”: Guvernul german consideră aproape inevitabilă ieşirea Greciei din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel FOTO AP
Angela Merkel FOTO AP

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este gata să lase Grecia să iasă din zona euro, în cazul în care stânga radicală din statul elen repune în cauză politica de austeritate bugetară în această ţară, potrivit unui articol de sâmbătă din publicaţia „Der Spiegel.

Liderul de la Berlin consideră că o ieşire a Greciei din uniunea monetară nu va afecta foarte mult economiile celorlalte 18 state membre.

„Guvernul german consideră aproape inevitabilă ieşirea (Greciei) din zona euro, dacă şeful opoziţiei, Alexis Tsirpas (n.r - liderul Syriza, partid radical de stânga), va conduce guvernul după alegeri, va abandona politica de austeritate bugetară şi nu va mai rambursa datoriile ţării”, susţine publicaţia Der Spiegel în ediţia online, citând „surse apropiate guvernului german”.

Angela Merkel şi ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble şi-au schimbat părerea şi „consideră suportabilă o ieşire a (Greciei) din zona euro în urma unor progrese realizate după summitului crizei în 2012”.

„Riscul contaminării altor ţări este limitat, deoarece Portugalia şi Irlanda sunt considerate asanate. Pe de altă parte, MES (n.r. - Mecanismul European de Stabilitate) furnizează un mecanism de salvare solid, în timp ce Uniunea Bancară asigură securitatea instituţiilor de credit", potrivit aceleiaşi surse

Parlamentul grec şi-a anunţat miercuri dizolvarea şi a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor parlamentare anticipate în care stânga radicală, reprezentată de Syriza, este dată favorită în sondaje,

Liderii acestui partid au criticat dur politica de austeritate impusă guvernului de la Atena de Fondul Monetar Internaţional şi de Uniunea Europeană.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite