Der Spiegel: Cum au făcut românii din sărăcie meserie. Cerşitul, afacere de succes pe străzile din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie de români care locuieşte în Hamburg, Germania, a făcut din cerşit o afacere, după ce a început să „recruteze“ compatrioţi cărora li se promiteau locuri de muncă şi un trai mai bun. Toţi cei păcăliţi au ajuns, în cele din urmă, să cerşească pe stradă, scrie publicaţia germană „Der Spiegel“.

Odată recrutat, un cerşetor începător trebuia să cunoască toate trucurile, dar şi câteva cuvinte în limba germană: bitte (te rog)!, danke (mulţumesc!) şi Entschuldigung (scuzaţi-mă!), scriu jurnaliştii, într-un amplu reportaj dedicat subiectului.  După scurta lecţie de vocabular, îşi expunea povestea: era nefericitul tată al unui copil bolnav, care aştepta, într-un orfelinat, ca părintele său să strângă banii necesari unei operaţii costisitoare.

Exerciţiile durau timp de jumătate de oră, vreme în care „şeful“ privea şi analiza prestaţia cerşetorului, scrie „Der Spiegel“, care a şi discutat cu una dintre victimele reţelei.  Bărbatul de 31 de ani, din România,  a ajuns în Germania la începutul anului, dornic să găsească un loc de muncă. La trei zile de la sosirea sa în Germania, a ajuns să petreacă opt ore, zilnic, în gară, de unde aşteaptă să plece cât mai curând.

Cum a devenit ceşetoria o afacere

Şeful său, căruia jurnaliştii nu i-au dat numele real,ci l-au botezat Sandu Trandafir, a venit în Germania împreună cu alte zece persoane din satul său natal şi a dezvoltat un model de afacere. Susţine că îi mulţumeşte, în fiecare dimineaţă, Domnului pentru viaţa pe care o duce în Hamburg şi, la 30 de ani, spune că România era o ţară lipsită de posibilităţi pentru el, un cetăţean de etnie romă.

Trandafir le-a povestit jurnaliştilor nemţi că, acum patru ani, când a ajuns în Hamburg, a căutat multă vreme un loc de muncă. Petrecea zile în şir în gară, aşteptând să se întâmple ceva, până când, într-una din acele zile, cineva i-a aruncat o monedă în ceaşca de cafea. Atunci, spune el, s-a gândit să devină cerşetor. A învăţat câteva trucuri, după ce i-a observat pe cei din jurul său, iar în urmă cu trei ani l-a cooptat şi pe fratele său, căruia i-a vorbit despre ideea de afacere care îi încolţise în minte.

Bărbatul în vârstă de 31 de ani, care a ajuns recent să facă parte din echipă, a povestit că a picat într-o capcană. A fost minţit că va primi un loc de muncă, dar şi cazare, pe care o putea plăti după ce ar fi încasat salariul.

Confruntat cu acuzaţiile, Sandu Trandafir a negat totul.

„Nu îmi place când oamenii spun minciuni despre mine“, s-a enervat el şi a admis, în cele din urmă, doar că i-ar fi ajutat pe locuitorii din satul său natal să găsească un loc de muncă. „Le şi împrumut bani, uneori, dar nu mă îmbogăţesc pe spatele nimănui“,a insistat el.

În cele din urmă, cerşetorul fără voie a reuşit să scape. Timp de trei săptămâni, a cerşit pentru a-şi plăti datoria de 140 de euro. „Apoi, i-am spus şefului că renunţ“, a povestit el, iar „şeful“ i-a dat voie să plece. Acum , este propriul său stăpân: colectează, din stradă, sticle şi deşeuri menajere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite