Der Spiegel: Şoferul român care navighează prin sufletul Europei. „Să fii român în Europa este o slujbă, nu o naţionalitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Talic, şoferul român care este „sufletul Europei“ FOTO Der Spiegel
Victor Talic, şoferul român care este „sufletul Europei“ FOTO Der Spiegel

Există ţări în Europa cu o reputaţie proastă, există altele cu o reputaţie foarte proastă şi apoi există şi România, notează „Der Spiegel“ într-un articol despre aventurile unui şofer român care străbate drumurile Europei. Jurnaliştii germani l-au însoţit pe Victor Talic în decursul a 50 de ore în care acesta a străbătut „sufletul Europei“.

Eroul poveştii „Der Spiegel“ este Victor Talic, un român „care arată mai bătrân decât cei 34 de ani pe care îi are“.

Există ţări în Europa cu o reputaţie proastă, altele cu o reputaţie foarte proastă şi mai e şi România. România este o ţară în care liderii departamentului anti-corupţie au fost forţaţi să se retragă, fiind acuzaţi de corupţie, şi unde prim-ministrul în funcţie este acuzat de spălare de bani. România este pe ultimele locuri din Uniunea Europeană privind consumul de pastă de dinţi şi pe primele privind consumul de alcool“, notează jurnaliştii „Der Spiegel“ despre ţara noastră.

În Europa este nevoie de muncitori şi, mai degrabă needucaţi, românii sunt căutaţi de angajatori, chiar şi de nemţi. Dacă n-ar fi românii, abatoarele nu s-ar descurca, iar nemţii şi-ar uita trecutul glorios în construcţii. La fel se pune problema şi privind recoltarea cartofilor sau a sparanghelului. Din punctul românilor de vedere, orice e mai bine decât să rămână în ţara lor.

Un erou european, şofer pe microbuz

„Şi aici intră în poveste eroul nostru, un militant pentru libertate, un erou al economiei de piaţă şi, în felul lui, un erou pentru Europa“, notează „Der Spiegel despre „Victor Talic“, numele pe care românul şi l-a dat în faţa jurnaliştilor deoarece i-a fost frică să nu fie persecutat, „după cum sunt de obicei eroii“.

Talic este mai mult decât un simplu şofer de microbuz care transportă oameni în Europa. El este şi transportator, mesager, curier şi chiar şi traficant. În microbuzul ruginit Mecedes Sprinter, el transportă oameni şi bunuri din punctul A (România) în punctul B (Portugalia).

Portbagajul lui Talic este mereu plin de pachete în care se află cadouri pentru rudele din străinătate, lucruri care au fost măcelărite, croşetate sau distilate în gospodăriile româneşti. Tot ce transportă Victor este dus direct la destinaţie, din uşă în uşă, indiferent de destinaţia finală din Portugalia. Nu există chitanţe şi nici documente, dar nici probleme atunci când Talic este rugat să ducă familiei salariul unui muncitor.

Din Satu Mare, Talic ajunge până în Portimao, Portugalia, unde locuieşte şi mama lui. Drumul durează 50 de ore. „Primul cuvânt în română pe care îl învaţă cineva în microbuzul lui Victor este «cinci». Exact atâtea minute reprezintă pauza lui Talic după ce alimentează. Al doilea cuvânt este «cincisprezece», sau durata unei pauze de masă. În ceea ce priveşte somnul, doar trei ore după câteva zile de condus, undeva prin nordul Spaniei. În restul timpului Talic stă treaz“, continuă „Der Spiegel“.

Nemţii sunt corecţi şi enervanţi, iar ungurii urăsc românii, dar sunt sinceri

Pentru mulţi români, Talic este una dintre puţinele legături pe care le mai au cu ţara natală. Sigur, există Facebook, WhatsApp şi convorbirile telefonice, însă acestea nu te scapă de dorul de casă, doar îl intensifică. Printre clienţii lui Talic se numără şi muncitorii de pe câmpurile Portugaliei, care lucrează câte 15 ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Uneori ei vin şi-i dau pachete pentru acasă doar pentru a mai vorbi puţină română cu el şi pentru a simţi o legătură cu ţara.

În Germania, Talic este mai atent cu regulile. Nu consideră nemţii oameni răi, sau că vor să creeze probleme. Ei sunt, spune el, pur şi simplu corecţi. Corecţi şi enervanţi. Francezii, spaniolii şi portughezii sunt, în mare parte, pur şi simplu fericiţi când nu au nimic de-a face cu românii şi când nu trebuie să muncească în plus din cauza lor. Ungurii urăsc românii, dar cel puţin sunt sinceri cu asta, explică Talic. 

Uniunea Europeană – tărâmul posibilităţilor

„Nu întâlneşti des oameni atât de europeni ca Victor Talic. Pentru el, Uniunea Europeană nu este un monstru cu sediul la Bruxelles, ci un tărâm al posibilităţilor. Nimic nu ţi se dă, dar dacă faci un efort, eşti răsplătit, crede el“, continuă „Der Spiegel“.

El nu înţelege ce se petrece în Europa. Această ostilitate, această problemă cu Grecia, discuţiile despre politicile de austeritate şi despre datoriile naţionale nu contează. Pentru el, Europa înseamnă că o persoană poate munci şi poate trăi o viaţă decentă. Aşa că unde e problema?

Să fii român este o slujbă cu normă întreagă

Potrivit lui Talic, principala diferenţă între România şi Germania este că în Germania nimeni nu trebuie să muncească din greu. „Să munceşti e de-ajuns în Germania, dar în România nu, nici măcar munca grea nu este de-ajuns“, spune el.

Aproape de punctul de sosire din Portugalia oboseala i se risipeşte. Talic conduce către mici cătune, vorbeşte la telefon încontinuu, colectează pachete, coboară din microbuz cu plicuri cu bani, dă restul pasagerilor. Orele trec repede.

Mama lui Talic locuieşte în Portimao, unde lucrează la un hotel, făcând curat pentru cinci euro pe oră. Locuinţa femeii este încă un şantier, dar ea spune că nu vrea să se reîntoarcă în România, că e fericită aici. Talic stă alături de mama lui, prea obosit să mai vorbească. A doua zi dimineaţă, la ora opt, va porni din nou spre România.

Brusc spune că şi-a amintit ceva. Răspunsul la întrebarea jurnaliştilor nemţi privind cum e să fii român în Europa. Are răspunsul: 

Să fii român în Europa nu este o chestie de naţionalitate. Să fii român este o slujbă
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite