Deputaţii germani, aşteptaţi să dea un vot crucial pentru viitorul avion de luptă european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta avionului New Generation Fighter FOTO EPA-EFE
Macheta avionului New Generation Fighter FOTO EPA-EFE

Viitorul avion de luptă european, care ar urma să înlocuiască Rafale şi Eurofighter şi să dea o nouă dinamică apărării în Europa, depinde acum de votul deputaţilor germani, transmite AFP, care se întreabă dacă acest proiect va deveni realitate.

După mai multe luni de rivalităţi politico-industriale între Germania şi Franţa, membrii Comisiei pentru Buget a Bundestagului au fost convocaţi pentru miercuri după-amiază să se pronunţe asupra deblocării unei linii de credit de 77 de milioane de euro în vederea lansării primei etape a proiectului.

Este vorba de finanţarea unor studii în vederea construcţiei până în 2026 a unui demonstrator al avionului de luptă european de nouă generaţie (numit NGF, sau „New Generation Fighter“).

Rezultatul votului este greu de anticipat, apreciază o sursă apropiată dosarului, întrucât numeroşi aleşi germani au sentimentul că proiectul este dominat de industria militară franceză.

Acest aparat, care ar urma să devină operaţional la orizontul lui 2040, este piesa centrală a programului SCAF (Sistemul de luptă aeriană din viitor), care mai prevede construcţia de drone şi rachete de croazieră.

Un vot pozitiv ar permite demararea unor contracte cu unele părţi implicate în acest proiect, mai ales cu Dassault, Airbus şi Thales.

Acum o săptămână, la Strasbourg, ministrul francez al Apărării Florence Parly a adresat un mesaj parlamentarilor germani.

Parisul şi Berlinul au „responsabilitatea“ să „construiască Europă apărării“, a declarat ea, pledând pentru un vot pozitiv care să transmită un „semnal politic puternic“.

Poriectul a depăşit o etapă importantă în decembrie anul trecut, cu găsirea unui acord între constructorii motorului, şi anume francezii de la Safran şi germanii de la MTU. Cele două companii au căzut de acord să dezvolte acest proiect printr-o societate comună cu părţi egale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite