Deputat francez, sancţionat pentru discriminare sexuală

Deputat francez, sancţionat pentru discriminare sexuală

Philippe Le Ray, parlamentar francez

Un deputat francez a fost amendat pentru discriminare sexuală, miercuri, după ce a imitat cotcodăcitul unei găini în timp ce o deputată susţinea un discurs în Adunarea Naţională, unde atitudinile machiste nu sunt rare, relatează AFP.

Incidentul s-a produs în cursul nopţii de marţi spre miercuri în plină dezbatere parlamentară. Deputatul conservator Philippe Le Ray „nu a găsit nimic mai bun de făcut decât să imite o găină", potrivit ecologiştilor, în timp ce o deputată a acestui grup parlamentar, Veronique Massonneau, îşi apăra un amendament.

Ecologiştii au denunţat „manifestarea sexistă“, ofensatoare la adresa femeilor şi a activităţii parlamentare.

Deputatul conservator nu s-a oprit din cotcodăcit pe toată durata intervenţiei reprezentantei ecologiste, astfel încât preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone, a fost obligat să suspende şedinţa.

Cu toate că deputatul şi-a cerut scuze pentru gestul făcut, Claude Bartolone a declaşat o procedură care îl va priva de 1.378 de euro, adică un sfert din indemnizaţia parlamentară pentru o lună.

Scandalul a continuat în cursul zilei. Deputaţii majorităţii au ajuns cu întârziere în plen, în semn de protest, fapt ce i-a provocat pe reprezentanţii dreptei, care au plecat furioşi.

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Najat Vallaud-Belkacem, şi-a exprimat regretul că "unii întâmpină dificultăţi în a păstra o atitudine potrivită funcţiei pe care o deţin, după cine, evident, udate din plin", în timp ce ministrul pentru Afaceri Sociale, Marisol Touraine, a apreciat acest comportament drept "insuportabil".

În iulie 2012, ministrul pentru Locuinţe, ecologista Cécile Duflot, a fost primită cu fluierături pentru că purta rochie.

„Machismul ia toate formele", a afirmat miercuri preşedinta Comisiei pentru Afaceri Sociale, Catherine Lemorton, povestind că un ales de dreapta i-a oferit premiul pentru "cele mai frumoase picioare din Adunare", în 2008, când urca la tribună.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: