Depopularea, o problemă gravă în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările din Balcani sunt într-un declin demografic accentuat, iar soluţiile pentru oprirea acestui fenomen nu se întrevăd.

Depopularea a devenit o problemă gravă în Balcani, atingând toate ţările din această regiune din sud-estul Europei, cu excepţia Muntenegrului, care numără însă numai 640.000 de locuitori, scrie Liberation.

Început în anii 1990, pe fondul războaielor locale care au urmat destrămării fostei Iugoslavii, fenomenul a continuat şi după anul 2000. Astfel, numărul croaţilor plecaţi în străinătate, în special în America de Nord şi Europa de Vest, a ajuns aproape egal cu cel al celor rămaşi acasă. Cea mai importantă diasporă este cea a Albaniei. Această ţară de la Marea Adriatică a pierdut o treime din populaţie în ultimii trei ani, majoritatea mutându-se în Grecia şi Italia.

În opinia demografului Alain Parant, cercetător la Institutul Naţional de Studii Demografice (INED) şi membru fondator al asociaţiei DemoBalk, situaţia demografică din Balcani este alarmantă.

Potrivit lui, mulţi au ales să plece din cauza dificultăţilor economice şi politice. Iar cei rămaşi încă acasă nu se avântă să facă copii, fie tot din cauza acestor probleme, fie din dorinţa de a rupe cu societatea patriarhală. În aceste condiţii, rata fertilităţii oscilează între 1,2 şi 1,7 copii pe femeie la un necesar de 2,2 - 2,3.

Sârbii au încercat să crească numărul copiilor la trei pentru jumătate dintre femei, însă nu au reuşit în acest demers. Croaţii au lansat la rândul lor un program de întoarcere a diasporei, dar s-a dovedit a fi o utopie.

„Cei care au plecat în Statele Unite, Canada, America Latină şi Europa de Vest nu au niciun motiv să se întoarcă. Ei sunt cei asigură traiul celorlalţi membri ai familiei rămaşi acasă, trimiţându-le bani“, spune Parant, notând că politicienii locali sunt în pană de idei pe această temă.

„Sunt pesimist pentru viitorul Balcanilor. Forţele motrice şi progresiste îşi vor lua zborul pentru a-şi căuta norocul în alte părţi. Astfel se va ajunge la accelerarea îmbătrânirii populaţiei. Nu vor rămâne în curând decât naţionaliştii“, afirmă el.

În opinia sa, depopularea Balcaniului reprezintă o problemă şi pentru Uniunea Europeană.

UE „vrea să integreze Balcanii pentru a-i face gardienii frontierelor sale externe. Dar cine o va apăra dacă nu va mai rămâne nimeni“ acolo, se întreabă sociologul francez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite