Departamentul britanic pentru Mediu: fostul spion Serghei Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu o neurotoxină „în formă lichidă“

Departamentul
britanic pentru Mediu: fostul spion Serghei Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu o neurotoxină „în formă
lichidă“

Iulia şi Serghei Skripal FOTO BBC

Neurotoxina folosită pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia a fost „în formă lichidă“, conform Departamentului pentru Mediu din Marea Britanie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Departamentul Pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra) a comunicat că „o cantitate mică“ din neurotoxina de tip Noviciok a fost folosită în atac, iar substanţa a fost livrată „în formă lichidă“.

Zona principală a contaminării a fost casa lui Serghei Skripal, iar alte locuri includ garaje de ambulanţe, restaurantul Zizzi şi barul Mill din centrul oraşului Salisbury, relatează BBC.

Neurotoxina nu se evaporă şi nu dispare în timp, conform experţilor, şi este nevoie de o curăţare intensă cu substanţe caustice pentru a putea fi eliminată.

Curăţarea locurilor publice care ar fi putut fi contaminate urmează să înceapă în următoarele zile. Iarba şi pietrele vor fi scoase din zona centrului comercial Maltings, iar toate materialele contaminate vor fi incinerate. Operaţiunile vor dura, cel mai probabil, câteva luni.

Consilierul-şef al Defra, Ian Boyd, a declarat că măsurile pe care le vor lua sunt bazate pe cele mai bune informaţii ştiinţifice pentru a fi siguri că „decontaminarea va fi dusă la capăt într-un mod atent“.

Fostul spion dublu Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din centrul oraşului englez Salisbury, în 4 martie.

Guvernul britanic susţine că Rusia se află în spatele atacului, dar Moscova neagă vehement orice implicare. Iulia Skripal a fost externată în această lună, iar tatăl ei încă este spitalizat.

citeste totul despre: