Denunţătorul din scandalul Facebook: „Fără Cambridge Analytica, n-ar fi existat Brexit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christopher Wylie, fost angajat al companiei Cambridge Analytica Foto: EPA/EFE
Christopher Wylie, fost angajat al companiei Cambridge Analytica Foto: EPA/EFE

Christopher Wylie, ale cărui dezvăluiri privind modul în care au fost colectate şi folosite datele utilizatorilor de Facebook au pus pe jar o lume întreagă, a explicat cum s-a acţionat în cazul Brexit.

Fostul angajat al companiei britanice de consultanţă Cambridge Analytica de la care a pornit întregul scandal legat de utilizarea inadecvată a datelor utilizatorilor de Facebook, Christopher Wylie, consideră că firma pentru care a lucrat a influenţat decisiv votul dat de britanici în favoarea ieşirii ţării lor din Uniunea Europeană.

Într-o amplă discuţie cu jurnalişti ai mai multor publicaţii de renume din Europa, printre care şi „Libération“, Wylie, în vârstă de 28 de ani, fost director de cercetare în cadrul Cambridge Analytica (CA), a vorbit despre implicarea acestei companii în campania în favoarea Brexitului (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană).

El s-a declarat sigur de faptul că firma CA, care s-a ocupat şi de campania pentru prezidenţiale a lui Donald Trump, care a devenit de altfel preşedinte al SUA, a jucat „un rol crucial“ şi în votul pro-Brexit.

„Există două aspecte în acest scandal. Pe de o parte, săptămâna trecută, Cambridge Analytica a admis că a lucrat efectiv cu grupul de campanie «Leave.EU» (părăseşte UE, în trad.). Celălalt este că AggregateIQ (societate canadiană, n. red.) a lucrat şi ea cu Cambridge Analytica la un sistem ce a permis Leave.EU să-şi depăşească plafonul de cheltuieli şi să utilizeze aproape un milion de lire sterline pentru a ţinti (prin mesaje, n. red.) populaţia“, a punctat Wylie.

„Fără AggregateIQ, tabăra «Leave» nu ar fi putut câştiga referendumul, care s-a jucat la mai puţin de 2% din voturi. Iar 40% din bugetul «Vote Leave» a mers spre AggregateIQ - este mult“, a adăugat el.

Potrivit lui Wylie, această firmă „a lucrat mână în mână“ cu CA. „Dacă ţintiţi un număr mic specific de persoane cu miliarde de reclame, acest lucru ar putea fi suficient pentru a câştiga suficienţi electori“, a explicat el.

Brexitul, un test pentru Bannon

Întrebat dacă se poate spune cu certitudine că toate acestea au influenţat votul în favoarea Brexitului, Christopher Wylie, care a lucrat în perioada 2013-2014 pentru CA, a făcut o comparaţie cu cazul unui sportiv care câştigă o medalie olimpică, dar pe care o pierde apoi întrucât testul antidoping este pozitiv. „Cine poate spune dacă ar fi câştigat medalia fără să se dopeze? Nimeni“, a subliniat el, punctând că este vorba, în cele din urmă, despre „integritatea procesului“. 

În opinia lui, „trebuie să existe o anchetă în privinţa referendumului. Nu este vorba de mici alegeri locale, este vorba despre viitorul ţării“.

În plus, Wylie, cel care a provocat întregul scandal Cambridge Analytica-Facebook prin dezvăluirile făcute presei britanice şi americane, susţine că fostul strateg-şef al lui Trump, Steve Bannon, care a fost implicat în CA, a fost interesat în mod special de Brexit.

„Pentru Bannon, în special, Regatul Unit este un lider cultural în lume. Pentru mulţi americani, Regatul Unit este ţara (serialului) Downtown Abbey, a oamenilor educaţi, care nu fac lucruri nebuneşti. Dacă poţi inspira o mişcare populistă în Regatul Unit, dacă britanicii pot face asta, atunci se poate face şi în Statele Unite“, a explicat Wylie.

„Un mediu toxic“

Iar pentru el experienţa de a lucra cu Steve Bannon, care ajunsese să vină cel puţin o dată pe lună la Londra, a fost cea care l-a determinat să plece din companie. „Era un mediu toxic, nu-mi plăcea să lucrez cu Alexander Nix (directorul executiv al CA, suspendat după izbucnirea scandalului), nu-mi plăcea să lucrez cu Steve Bannon...“, a mărturisit el.

Wylie a afirmat că s-a angajat în iunie 2013 în această companie pentru că, la început, a fost atras de libertatea de cercetare pe care o avea. 

Abia apoi a aflat, spune el, că poziţia era liberă pentru că predecesorul său, Dan Mureşan, fiul fostului ministru al Agriculturii din România Ioan Avram Mureşan, a fost găsit decedat în camera sa de hotel din Nairobi, în timp ce SCL, compania-mamă a Cambridge Analytica lucra pentru Uhuru Kenyatta (preşedinte al Kenyei din aprile 2013).

Christopher Wylie, care a fost audiat marţi de o comisie a Parlamentului britanic, a relatat că a auzit zvonuri că Dan Mureşan ar fi fost otrăvit după ce o înţelegere în care ar fi fost implicat nu s-ar fi concretizat. Potrivit lui, au existat şi zvonuri conform cărora poliţia kenyană ar fi fost mituită pentru a întârzia ancheta referitoare la moartea lui Mureşan, relevă „The Daily Mail“.

„Colonialism modern“

Wylie, care ţine mereu să sublinieze că a contactat de bunăvoie autorităţile pentru a discuta despre acest subiect, dar nu a încheiat un acord cu acestea, a reamintit că firma CA a fost creată de SCL, care, iniţial, a lucrat în special în ţări în curs de dezvoltare, bogate în resurse naturale, dar în care instituţiile era puţin consolidate. 

„Pentru mine, asta aduce a colonialism modern. SCL a făcut mai mulţi bani după alegeri decât în timpul lor. Poţi câştiga bani ajutând un partid să intre la guvernare, iar apoi având influenţă asupra lui“, a explicat el.

De asemenea, Christopher Wylie a afirmat că „Departamentul Apărării din SUA, cel din Canada şi Ministerul britanic al Apărării au lucrat toate cu SCL“.

Faptul că o societate a creat o enormă baze de date despre cetăţeni, dintre care o parte colectată în mod ilegal, şi faptul că a avut o interacţiune cu clienţi militari - ministere ale Apărării din mai multe ţări - reprezintă un risc grav.

Christopher Wylie

fost angajat al Cambridge Analytica

Compania lui Zuckerberg, anchetată în SUA

Comisia Federală pentru Comerţ a SUA (FTC) a confirmat luni că anchetează reţeaua de socializare Facebook, fondată de Mark Zuckerberg, cu privire la respectarea practicilor privind confidenţialitatea datelor, ca urmare a scandalului ce a scos la iveală faptul că datele a peste 50 de milioane de utilizatori ai acestei reţele au ajuns în posesia Cambridge Analytica.

Imediat după anunţul FTC, valoarea acţiunilor Facebook a scăzut cu 4% pe Wall Street. Iar compania pierduse deja, în urma scandalului, peste 50 de miliarde de dolari de capitalizare bursieră.

Tot luni, Comisia Europeană a cerut explicaţii companiei fondate de Zuckerberg, cerându-i  să spună dacă datele utilizatorilor de internet din Uniunea Europeană figurează printre cele colectate de Cambridge Analytica.

„Regret, dar comunicatele oficiale ale Facebook, inclusiv cele ale directorului general, Mark Zuckerberg, nu mi-au alungat temerile“, a afirmat comisarul pentru justiţie, Vera Jourova, într-o scrisoare adresată conducerii Facebook.

Însă, deocamdată, explicaţiile întârzie să apară. În plus, Mark Zuckerberg a refuzat solicitarea Parlamentului britanic de a fi audiat în legătură cu scurgerea de date din scandalul Cambridge Analytica.

Potrivit companiei, el îşi va trimite unul dintre adjuncţi pentru a răspunde întrebărilor. Însă reprezentanţii Facebook nu au precizat care sunt motivele care au stat la baza acestei decizii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite