Capcana din Ibiza. Cutremur pe scena politică din Austria: vicecancelarul a demisionat după ce a promis contracte publice „nepoatei“ unui oligarh rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicecancelarul demisionar Heinz-Christian Strache FOTO EPA EFE / FLORIAN WIESER
Vicecancelarul demisionar Heinz-Christian Strache FOTO EPA EFE / FLORIAN WIESER

Un scandal politic imens a izbucnit în Austria cu şase zile înainte de alegerile europene, afectând puternic coaliţia aflată la guvernare. Liderul partidului de extrema dreaptă FPÖ, Heinz-Christian Strache, a demisionat sâmbătă din postul de vicecancelar după apariţia unui filmuleţ în care promite contracte publice unei femei care se dă drept nepoata unui oligarh rus.

„I-am transmis cancelarului Sebastian Kurz demisia din funcţia de vicecancelar şi el a acceptat-o“, a anunţat Heinz-Christian Strache într-o conferinţă de presă organizată la Viena.

Concomitent, Strache a renunţat şi la conducerea FPÖ, aflat la putere de la sfârşitul lui 2017 alături de partidul conservator ÖVP al cancelarului Sebastian Kurz.

Cele două anunţuri au fost făcute de urgenţă în scopul estompării scandalului, care a izbucnit vineri seara prin publicarea unui fimuleţ compromiţător pentru liderul politic austriac în două ziare germane: Süddeutsche Zeitung şi Der Spiegel.

Într-un filmuleţ numit „Afacerea Ibiza“ şi înregistrat cu camera ascunsă cu câteva luni înainte de alegerile din 2017 din Austria, Heinz-Christian Strache, în vârstă de 49 de ani, apare promiţând contracte publice unei presupuse nepoate a unui oligarh rus. Însoţit de un locotenent de-al său, Johann Gudenus, vorbitor de limba rusă, el acceptă un sprijin financiar pentru partidul său în schimbul preluării „tuturor contractelor publice ale Strabag“, o mare companie austriacă din domeniul construcţiilor. Pe lângă bani, Strache îşi manifestă interesul şi pentru tabloidul Kronen Zeitung, cu cel mai mare tiraj în Austria, în scopul de a-şi construi „un peisaj mediatic similar celui al lui Orban“. În Ungaria, premierul conservator Viktor Orban şi-a subordonat majoritatea instituţiilor de presă, în pofida criticilor UE. Politicianul austriac exclude faptul că ar putea întâmpina vreo rezistenţă în preluarea ziarului. „Jurnaliştii sunt cele mai mari prostituate de pe planetă“, afirmă el.

Discuţia a avut loc în timpul unei petreceri organizate într-o vilă de pe Insula Ibiza. Süddeutsche Zeitung şi Der Spiegel scriu că este vorba despre o capcană întinsă lui Strache, dar nu precizează autorii operaţiunii.

FPÖ are un acord de cooperare cu Rusia Unită, partidul care asigură bazinul electoral pentru regimul Vladimir Putin.

„Am făcut o greşeală şi nu vreau ca toată această întâmplare să servească drept pretext pentru slăbirea coaliţiei“, a declarat Heinz-Christian Strache.

În opinia sa, este victima unui „atentat politic“. De asemenea, a dat vina pe cantitatea mare de alcool consumată la acea petrecere, care l-ar fi făcut să se laude „ca un adolescent“.

„A fost o prostie, un gest iresponsabil“, s-a apărat el, cerându-şi iertare de la soţie.

Pus în încurcătură, eurodeputatul Harald Vilimsky, capul de listă al FPÖ pentru alegerile europene, şi-a anulat deplasarea stabilită pentru sâmbătă la Milano, unde liderul extremei drepte italiene, Matteo Salvini, se vede cu alţi zece omologi de-ai săi din UE.

Evocând „Afacerea Ibiza“, Partidul Socialist (SPÖ) a descris-o drept „cel mai mare scandal“ din ultimii 50 de ani din Austria. Partidul liberal NEOS a cerut alegeri legislative anticipate, iar mii de persoane au ieşit în stradă pentru a pune presiuni asupra coaliţiei guvernamentale.

Norbert Hofer FOTO EPA-EFE

Norbert Hofer

Heinz-Christian Strache va fi înlocuit cu Norbert Hofer, care deţine în prezent funcţia de ministru al Transporturilor şi a fost pe punctul să devină preşedinte în 2016 cu sloganul „Austria pe primul loc“.

Fotogenic, bine îmbrăcat şi cu o voce domoală, Hofer a votat în 1994 împotriva aderării Austriei la blocul comunitar. A făcut apoi apeluri la ieşirea ţării sale din UE, dar a renunţat între timp la acest discurs.

Are 48 de ani şi este pasionat de pilotarea avioanelor de mici dimensiuni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite