Declaraţie surprinzătoare a unui cardinal catolic: Contracepţia naturală ar putea combate efectele încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai importanţi cardinali ai Bisericii Catolice, care este şi consilierul Papei Francist pe probleme climatice, a declarat că planificarea familială ar putea oferi o soluţie la impactul încălzirii globale.

Potrivit cardinalului Peter Turkson, Biserica Catolică nu a fost niciodată împotriva contracepţiei „naturale”.

Într-un discurs la conferinţa ONU pentru schimbări climatice de la Paris, prelatul a făcut apel la un acord ferm care să protejeze cele mai vulnerabile naţiuni.

El consideră că schimbarea climei prefigurează un adevărat dezastru ecologic.

Cardinalul Turkson a jucat un rol important în redactarea „Laudato Si”, o scrisoare a papei Francisc despre schimbările climatice.

Vaticanul a adoptat recent un rol activ în această problemă, încurajându-i pe credincioşi să se alăturile marşurilor din toată lumea programate înaintea conferinţei din Paris.

Într-un interviu acordat BBC, cardinalul Turkson a sugerat că planificarea familială ar putea atenua unele dintre efectele negative ale schimbărilor climatice, în special lipsa alimentelor într-o lume mai caldă.

„S-a vorbit despre asta, şi Sfântul Părinte, la întoarcerea din Filipine, i-a invitat pe oameni la o formă de contracepţie, pentru că Biserica nu a fost niciodată împotriva contracepţiei. Deci da, poate oferi o soluţie”, a declarat cardinalul.

„Mai puţine guri de hrănit”

„Să avem mai multe guri de hrănit ridică o provocare pentru noi să fim, de asemenea, productivi, şi asta este una dintre problemele cheie care se discută acolo, cultivarea, producţia şi distribuţia de alimente. În acest fel ne ocupăm de managementul securităţii alimentare, şi ne asigurăm că toată lumea este hrănită. Cifra populaţiei care este critică pentru realizarea acestor lucruri trebuie încă descoperită, dar Tatăl Sfânt a cerut, de asemenea, un anumit nivel de contracepţie”, a mai spus Turkson.

El a ţinut să precizeze că metodele artificiale de planificare familială, precum pilulele contraceptive, sunt încă considerate greşite de Biserică.

„Nu vrei să schimbi un lucru bun cu alt lucru rău. Biserica vrea ca oamenii să fie hrăniţi, aşa că hai să facem ce Biserica consideră că nu e în regulă? Acesta este un fel de sofism cu care biserica nu va fi de acord”, a subliniat cardinalul.

Chestiunea contracepţiei este una controversată în rândul Bisericii Catolice. Ea a devenit tot mai controversată prin relaţia sa cu încălzirea climatică. 

Populaţia planetei este de şapte miliarde de locuitori şi este aşteptată să crească până la 9,7 miliarde până la jumătatea secolului, potrivit ONU. Cu toate acestea, încercările de a limita dimensiunile familiilor din ţările în curs de dezvoltare au fost criticate drept o formă de imperialism.

Alături de reiterarea sprijinului bisericii pentru contracepţia naturală, cardinalul Turkson a adăugat că un acord puternic la conferinţa de la Paris este critic pentru a se putea lupta cu cauzele problemei.

Conferinţa ONU pentru schimbări climatice de la Paris (COP 21) are loc între 30 noiembrie şi 11 decembrie. Evenimentul reuneşte peste 190 de naţiuni, care discută posibilitatea unui acord global destinat pe tema schimbărilor climatice, destinat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi să evite ameninţarea încălzirii globale la cote periculoase din cauza activităţilor umane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite