Declaraţia de independenţă din 1991 a R.Moldova, descoperită într-o grămadă de gunoi

Preşedintele Partidului Umanist din Republica Moldova, Ion Mereuţă, a anunţat miercuri că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, din 27 august 1991 dispărută în urma protestelor anticomuniste de la 7 aprilie 2009, a fost recuperată dintr-o grămadă de gunoi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Semnatar al documentului din postura de deputat în primul parlament moldovean după desprinderea de URSS, Mereuţă a zis, potrivit jurnal.md, că nu ştie de ce actele i-au fost aduse tocmai lui şi că va preda actele recuperate preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, spune că există pericolul ca istoria postdecembristă a României să nu fie documentată corespunzător.

Declaraţia de Independenţă (citeşte aici textul) a fost găsită de un grup de tineri într-o grămadă de gunoi ce s-a format în faţa clădirii legislativului după protestele din 7 aprilie, a precizat Mereuţă.

"Forţele distructive au dorit ca din istoria ţării să dispară aceste acte de importanţă naţională, dar datorită unor patrioţi respectivele documente vor fi prezentate organelor competente ale statului pentru a rămâne în arhivă", a apreciat Mereuţă.

Zeci de mii de oameni au protestat violent în Chişinău după victoria comuniştilor în alegerile din 5 aprilie 2009. Mulţimea a devastat sediul parlamentului de la Chişinău, precum şi pe cel al preşedinţiei. Din birourile devastate au dispărut o serie de documente de arhivă.

Iniţial s-a spus că originalul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova a ars în incendiul izbucnit în clădirea parlamentului.

Republică sovietică în perioada 1944-1991, Republica Moldova a devenit stat independent şi membru ONU la data de 27 august 1991, odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice. Independenţa Republicii Moldova faţă de URSS a fost recunoscută de sovietici la 25 decembrie 1991.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările