Decizii care riscă să irite la Moscova: Ambasada Rusiei la Praga va fi nevoită să-şi schimbe adresa după numele unui opozant ucis la doi paşi de Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea oraşului Praga a decis să redenumească Piaţa Pod Kaštany, unde este situată Ambasada Rusiei în Cehia, în Piaţa Boris Nemţov, în semn de omagiu faţă de opozantul rus, ucis acum cinci ani în apropierea Kremlinului.

Consilierii municipali din Praga au votat în unanimitate luni pentru redenumirea Pieţei Pod Kaštany în Boris Nemţov, alăturându-şi astfel oraşul unor iniţiative similare întreprinse la Washington şi Kiev în memoria opozantului rus. Ceremonia de oficializare a redenumiri va avea loc joi, 27 februarie, de ziua asasinării lui Nemţov, transmite Radio Praga.

Tot în aceeaşi şedinţă, consilierii municipali praghezi s-au pronunţat pentru redenumirea unei alei din cartierul Bubeneč în Anny Politkovské, în onoarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, ucisă în 2006.

„Ambele personalităţi au promovat democraţia şi amândouă au fost asasinate în mod ruşinos. Merită un memorial“, a scris pe Twitter primarul Pragăi, Zdenek Hrib.

Un bărbat a fost găsit vinovat de uciderea lui Nemţov şi condamnat la 20 de ani de închisoare. Alţi patru bărbaţi au fost condamnaţi în acest caz la pedepse cuprinse între 11 şi 19 ani de închisoare. Însă vocile prodemocraţie din Rusia acuză autorităţile de muşamalizarea cazului şi atrag atenţia că cei care au comandat crima sunt în continuare liberi.

Imagine indisponibilă

Boris Nemţov FOTO Arhivă

În vara anului trecut, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut Guvernului rus să „redeschidă“ ancheta cu privire la asasinarea lui Boris Nemţov.

Parlamentarii au solicitat totodată „tuturor statelor membre“ să introducă pe listele lor negre numele celor care „au contribuit la eşecul măsurilor de investigaţie şi procedurilor judiciare“, fiind citaţi generalul Aleksandr Bastrîkin, şeful Comitetului rus de anchetă, şi adjunctul procurorului general Viktor Grin.

Într-un raport pe care l-a prezentat la APCE, democrat-creştinul lituanian Emanuelis Zingeris semnalează existenţa unor incoerenţe, nereguli şi inconsecvenţe în anchetă şi conchide că „toate aspectele pertinente ale dosarului nu au fost examinate, iar întregul adevăr nu a fost stabilit“.

Boris Nemţov, un fost vicepremier al Federaţiei Ruse sub preşedinţia lui Boris Elţîn, a fost executat la doi paşi de Kremlin, în seara zilei de 27 februarie 2015, într-un moment în care lucra la un raport cu privire la rolul jucat de Rusia în războiul din Ucraina.

Anna Politkovskaia a fost ucisă la 7 octombrie 2006, chiar de ziua de naştere a preşedintelui rus Vladimir Putin, în liftul blocului în care locuia la Moscova.

Imagine indisponibilă

Anna Politkovskaia FOTO Arhivă

O jurnalistă foarte talentată, Politkovskaia avea un ton acid faţă de atrocităţile comise în Rusia în primii ani ai regimului Putin, fiind preocupată îndeosebi de chestiunea cecenă.

În pofida celor cinci condamnări în cazul Politkovskaia, familia şi colegii jurnalistei denunţă, la fel ca în cazul Nemţov, un simulacru de proces. În opinia lor, Moscova a dat sentinţe în acest caz pentru a calma opinia publică internaţională, nu pentru a-i trage la răspundere pe adevăraţii asasini şi comanditarii crimei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite