Decizie-surpriză în Parlamentul  britanic. Deputaţii pot renunţa la cravată

Decizie-surpriză în Parlamentul  britanic. Deputaţii pot renunţa la cravată

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow Foto: EPA

O „mini-revoluţie“ în materie de cod vestimentar a avut loc în Parlamentul britanic, unde, începând de joi, membrii Camerei Comunelor nu mai sunt obligaţi să poarte cravată la reuniuni, transmite AFP, preluată de news24.com

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, cel care strigă „Ordine!“ atunci când legiuitorii devin agitaţi, a afirmat că nu consideră esenţial ca aceştia să poarte cravată.
 
Deşi nu exista o regulă anume în acest sens, tradiţia impunea purtarea acestui accesoriu vestimentar.

Potrivit „Regulilor de comportament şi curtoazie“ ale Camerei Comunelor, „nu există un cod vestimentar precis definit. Tradiţia cere ca bărbaţii să poarte costum şi cravată, iar un nivel protocolar similar trebuie respectat şi în cazul femeilor“.
 
Totuşi, ultimul cuvânt îi revine preşedintelui Camerei Comunelor, iar John Bercow este cunoscut drept un politician care are viziuni moderne.
 
Această „mini-revoluţie“ a fost stârnită de deputatul Partidului Liberal-Democrat (centru) Tom Brake, care a venit în Parlament fără cravată. Imediat, un parlamentar consevator l-a întrebat pe Bercow dacă „s-au schimbat regulile“. 
 
Preşedintele Camerei Comunelor a explicat că nu consideră esenţială purtarea cravatei, ci numai o ţinută vestimentară de „tip business“, notează „Financial Times“.
 
Noul cod vestimentar îi vizează şi pe jurnaliştii acreditaţi. De-a lungul timpului, multora le-a fost refuzată intrarea în Parlament pentru că veniseră fără cravată.
 
Vestea a făcut mare vâlvă în Regatul Unit, părerile fiind împărţite, inclusiv cele ale presei.
 
„Care va fi următoarea etapă? Deputaţi în şlapi şi în pantaloni scurţi?“, a scris pe Twitter Christopher Hope, un jurnalist conservator de la „The Telegraph“.
 
În acest timp, Matt Dathan, de la tabloidul „The Sun“, a salutat un Parlament „care iese, în sfârşit, din secolul al XIX-lea“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările