Decizie a justiţiei norvegiene în cazul tânărului care a deschis focul într-o moschee din Oslo: mesajul atacatorului înainte de a trece la fapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul atacului armat într-o moschee de la periferia Oslo a fost plasat în detenţie provizorie şi urmează să răspundă de „act terorist“ şi „omor“, relatează AFP.

Philip Manshaus, în vârstă de 21 de ani, căruia poşiţia i-a atribuit „vederi de extremă dreapta“ şi „poziţii xenofobe“, respinge acuzaţiile formulate împotriva sa şi a cerut să fie eliberat.

Cu faţa, gâtul şi mâinile pline de hematoame şi zgârieturi cauzate, se pare, în timp ce membri ai moscheei l-au imobilizat, el a apărut prima oară în public luni, când a compărut într-un tribunal a Oslo.

Purtând haine închise la culoare şi părul tuns scurt, el a intrat în tribunal zâmbind în faţa camerelor de luat imagini.

La finalul audierii cu uşile închise, judecătorul a dispus să fie plasat în detenţie provizorie pe o perioadă de patru săptămâni, primele două la izolare totală.

Potrivit avocatei sale Unni Fries, Manshaus a cerut să fie eliberat. „El respinge acuzaţiile şi îşi exercită dreptul de a nu se explica“, a declarat ea pentru presă.

El nu a fost inculpat încă în mod oficial, însă poliţia a extins încadrarea, în acest stadiu al procedurii, pentru a incude acuzaţia de „act terorist“, pe lângă „omucidere“.

Semnalat în trecut

Înarmat cu două arme, Manshaus a deschis focul sâmbătă după-amiaza în centrul islamic Al-Noor, la Baerum, o periferie rezidenţială a Oslo. Doar trei credincioşi se aflau în moschee la acel moment.

Un bărbat în vârstă de 65 de ani, prezentat presei ca un fost ofiţer din armata pakistaneză, s-a aruncat asupra lui pentru a-l imobiliza şi a fost rănit uşor la o mână.

Poliţia a anunţat luni că dispune de o înregistrare video a faptelor, filmată cu o cameră GoPro fixată pe o cască pe care o purta atacatorul.

Manshaus este suspectat, de asemenea, că şi-a ucis sora vitregă, în vârstă de 17 ani, al cărei corp fost găsit la câteva ore după atac, la domiciliul pe care-l împărţeau.

Victima, identificată drept Zhangjia Ihle-Hansen, era de origine chineză şi a fost adoptată de actuala parteneră a tatălui atacatorului.

Serviciile norvegiene de informaţii interne (PST) au anunţat luni că tânărul le-a fost semnalat „în urmă cu aproape un an“, însă fără să dea curs semnalării.

„Semnalarea era mai degrabă vagă şi nu mergea în sensul unui plan terorist iminent“, a declarat într-o conferinţă de presă directorul PST Hans Sverre Sjøvold.

PST, care afirmă că aprimit numeroase semnalări asemănătoare, nu a modificat nivelul ameninţării în Norvegia, considerat în continuare puţin ridicat.

„Războiul raselor“

Cu puţin înainte de atacul la moschee, un bărbat care folosea numele Philip Manshaus a postat pe forumul EndChan un mesaj prin care îşi îndemna cititorii să mute „războiul raselor“ de pe Internet în viaţa reală („irl“).

Autorul mesajului se declara ales de „Sfântul Tarrant“ - o trimitere aparentă la Brenton Tarrant, autorul atacului la două moschei, soldat cu 51 de morţi, în martie, la Christchurch, în Noua Zeelandă.

Mesajul se încheia cu „Valhalla aşteaptă“, o trimitere la locul în care, în mitologia nordică, se odihnesc războinicii defuncţi valoroşi.

Acest episod survine într-un context de multiplicare a atacurilor comise de către adepţi ai supremaţiei albilor, şi anume la Christchurch, în Noua Zeelandă şi la El Paso, în Statele Unite, la 3 august.

El a semănat frica în rândul minorităţii musulmane norvegiene, care sărbătoreşte Eid al-Adha şi a antrenat o consolidare a măsurilor de securitate cu privire la sărbătoarea religioasă.

Cunoscuţi şi vecini prezintă în presă un tânăr jovial, normal şi inteligent, al cărui comportament s-ar fi schimbat anul trecut.

Potrivit radioteleviziunii publice NRK, Manshaus ar fi devenit obsedat de religia creştină şi ar fi adoptat puncte de vedere tot mai extremiste.

Declarându-se în război împotriva unei „invazii musulmane“, extremistul norvegian de dreapta Anders Behring Breivik a ucis, la 22 iulie 2011, 77 de persoane detonând o bombă în apropierea sediului Guvernului, la Oslo, iar apoi deschizând focul asupra participanţilor la o tabără de vară a Tineretului Laburist pe Insula Utøya.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite