Decizia care a nemulţumit Franţa: Parchetul European îşi va ţine lucrările doar în engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta Kovesi FOTO EPA
Laura Codruta Kovesi FOTO EPA

Parchetul European, prima instituţie înfiinţată în cadrul UE după Brexit, a decis, spre nemulţumirea Franţei, să îşi desfăşoare lucrările doar în engleză.

Parchetul European este aşteptat să îşi înceapă lucrările în noiembrie. Conform unei decizii luate recent cu largă majoritate, cei 22 de procurori europeni şi şefa lor, românca Laura Codruta Kövesi, vor discuta doar în engleză în timpul şedinţelor.

Este o decizie surprinzătoare pentru prima instituţie comunitară creată după Brexit şi care nu are nicio ţară anglofonă, comentează Jean Quatremer, corespondentul cotidianului francez „Liberation” la Bruxelles.

Irlanda, singura ţară pentru care s-ar fi putut justifica folosirea englezei, nu figurează printre cei 22 de participanţi la Parchetul European. Celelalte ţări membre UE care nu au reprezentanţi la Parchetul European sunt Danemarca, Polonia, Suedia şi Ungaria.

Potrivit unui diplomat francez, este vorba de o „lovitură dură”. „Este o adevărată lovitură dură, mai ales că procurorul european, fostul procuror general al României Laura Codruta Kövesi, a fost numită în octombrie 2019 cu sprijinul Franţei”, a comentat el pentru „Liberation”.

„Nu există niciun mijloc de a ataca această decizie la Curtea de Justiţie”, a subliniat diplomatul francez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite