Decizia lui Erdogan cu privire la Sfânta Sofia provoacă furie în Grecia. O moschee, atacată cu pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscheea din Trikala FOTO Wikipedia
Moscheea din Trikala FOTO Wikipedia

Locuitorii oraşului Trikala din centrul Greciei au atacat cu pietre o moschee veche de 500 de ani ca „răzbunare” faţă de decizia preşedintelui turc Recep Erdogan de a reconverti fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul în moschee.

Potrivit presei locale, mai mulţi oameni au mers la moscheea Osman Shah din oraş, cunoscută şi ca moscheea Kursum, şi au aruncat cu pietre în porţi.

Primăria a fost anunţată cu privire la incident, precum şi poliţia, care a deschis o anchetă şi încearcă să ia măsuri pentru a preveni astfel de acţiuni, citează keeptalkinggreece.com.

Moscheea otomană a fost construită în secolul al 16-lea, proiectată de celebrul arhitect Mimar Sinan. Este singura moschee pe care Sinan a proiectat-o în Grecia. Lăcaşul de cult a fost inaugurat în 1570, iar în timpul ocupaţiei otomane a fost principala moschee din Trikala.

Construirea moscheii a fost comandată de Osman Shah, cunoscut drept Kara Osman Pasha, guvernator al provinciei greceşti.

Clădirea are o sală de rugăciune acoperită cu un dom. Porticul a fost complet reconstruit în 1998, când au fost efectuate lucrări de renovare. Minareta realizată în piatră este bine păstrată, însă nu are acoperiş.

Moscheea nu mai este folosită pentru rugăciune. Funcţionează acum ca loc pentru mici evenimente şi este inclusă pe lista patrimoniului UNESCO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite