Der Spiegel: Clubul secret în care-şi face de cap elita britanică, de la premier până la primarul Londrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beau excesiv, se dau în spectacol şi distrug mobilă – totul se întâmplă înainte de a ocupa o poziţie de top. Clubul de elită Bullingdon este refugiu exclusivist pentru cei bogaţi şi puternici, iar membri lui nu vorbesc despre el.

Pentru a înţelege elita Marii Britanii, trebuie să ne întoarcem în timp, în vara anului 1987, scrie „Der Spiegel“, într-un material despre anii de formare a celor bogaţi şi puternici.

David Cameron şi Boris Johnson, ascunşi într-un tufiş al Grădinii Botanice

O şleahtă de tineri cu papioane, îmbrăcaţi în costume bleumarin cu butoni de bronz şi cu revere de mătase se împiedică pe străzile din Oxford. Sunt ameţiţi de şampania băută la cină şi într-o dispoziţie turbulentă. Niciunul dintre ei nu are mai mult de 24 de ani. Un ghiveci zboară prin geamul unui restaurant, iar poliţia este chemată. Este o noapte despre care întreaga ţară va vorbi chiar şi decenii mai târziu. Patru membri ai clubului se ascund în Grădina Botanică din apropiere. Se duc într-un tufiş şi stau la pământ, încercând să nu fie prinşi. 

Acest episod spune multe despre tinereţea unor oameni care au ajuns să conducă Marea Britanie. Ei sunt membru Clubului Bullingdon, din Oxford, un loc de întâlnire pentru tânăra elită a ţării, pentru cei care ştiu că vor ajunge într-o zi într-o poziţie fruntaşă în ţară.

Unul dintre cei patru bărbaţi care s-au ascuns în tufişurile Grădinii Botanice este Boris Johnson, cel care va ajunge primarul Londrei. Altul este David Cameron, premierul Marii Britanii. Ceilalţi doi sunt fiii unor membri proeminenţi ai lumii financiare, acum parte din aristocraţia economică a Londrei, explică „Der Spiegel“.

Clubul Bullingdon – o tradiţie de secole

David Cameron va nega mai târziu că a fost implicat în escapada din acea noapte de vară din 1987, deşi doi prieteni de-ai săi din acea perioadă vor insista că a fost prezent. Pe de altă parte, Johnson s-a lăudat că, în acea noapte, a petrecut câteva ore în închisoare.

Adevărul despre Clubul Bullingdon este, probabil, undeva la mijloc, între exagerare şi negare. Acum, mai mult ca oricând, foştii membri ai clubului deţin poziţii cheie în societatea britanică. Membrii săi ocupă acum ultimele etaje ale băncilor, ale ministerelor, ale firmelor de avocatură sau ale companiilor media. Ministrul de Finanţe, George Osborne, a fost membru al Clubului Bullingdon.

Tradiţia acestui tip de cluburi, cum este şi Bullingdon, este chiar în inima societăţii aristocrate britanice şi este neschimbată de secole. Timp de generaţii întregi, copiii celor mai puternice familii din ţară au urmat cursurile unor şcoli cu internat ca Eton, Winchester sau Harrow, după care cele ale universităţilor Oxford sau Cambridge. Este o formă de a face afaceri pe care britanicii o consideră simplu o tradiţie.

David Cameron şi ritualul de iniţiere cu porcul

Nu toată lumea are amintiri plăcute din perioada de studenţie. David Cameron n-a fost doar un membru al Clubului Bullingdon, dar şi al Societăţii Piers Gaveston, un club pentru tinerii studenţi, cunoscut pentru excesele din cadrul lui. Dacă ar fi să credem o nouă biografie a premierului, acesta, în timpul unei petreceri a Gaveston, şi-a pus părţile intime în gura unui cap de porc, ca parte a unui ritual de iniţiere. Acest incident a apărut în presă sub numele de „Pig-gate“ şi toată ţara, şi nu numai, a râs de David Cameron.

Iniţial, Cameron a păstrat tăcerea despre incident. Apoi a negat întâmplarea transmiţând prin purtătorul său de cuvânt că volumul nu merită o declaraţie oficială.

Cea mai uimitoare parte a poveştii nu este incidentul, ci faptul că majoritatea din Marea Britanie crede că e adevărat. Foarte puţini englezi mai pot fi surprinşi de excesele şi aventurile celor puternici.

Există o relaţie directă între excesele acestor bărbaţi şi vieţile lor ca studenţi la universitate. Una dintre tradiţiile Clubului Bullingdon a fost să invite prostituate la un mic dejun. Excesele sunt o parte a carierei acestor bărbaţi, mai degrabă decât o excepţie – sunt parte a ADN-ului elitei britanice, notează „Der Spiegel“.

Prima regulă a clubului: „Nu vorbi despre club“

Bullingdon reprezintă bani şi mit, decadenţă şi nebunie – este refugiul clasei aristocrate. Niciun politician laburist nu ignoră o ocazie de a vorbi de rău reţeaua băieţilor aristocraţi şi de a arăta cine sunt cu adevărat conservatorii. Iar poveştile ajung imediat în presa tabloidă.

Clubul a fost fondat în 1780 şi a fost menţionat, pentru prima dată, într-un document din 1795, ca fiind un club de crichet. Statutul de membru se obţine doar pe bază de invitaţie. Nu există reguli fixe de admitere, iar numărul membrilor variază, între 10 şi 40. Membrii clubului sunt, de obicei, fii de baroni, de lorzi sau de guvernatori, printre membrii anteriori numărându-se regele Frederik IX al Danemarcei, tatăl lui Winston Churchill sau prinţul moştenitor al Jodhpurului, din India.

Nu există un sediu oficial al clubului iar membrii tind să nu răspundă la mesaje. Singurul mod de a te apropia de legendarul Club Bullingdon este să vorbeşti cu foşti membri. 

„Recompense pentru beţie“

La fel ca David Cameron şi mulţi alţii, membrii îşi petrec aproape întreaga viaţă fugind de întrebările despre club. Un fost membru din 1986 a mărturisit pentru „Der Spiegel“ că acum îşi doreşte să nu fi fost în club. La acel moment, spune el, a fost primul membru în 20 de ani care nu a urmat cursurile unei şcoli particulare. 

Cu toţii am făcut lucruri prosteşti în tinereţe, lucruri pe care acum le regretăm. Dar la Bullingdon a fost diferit. Erai încurajat mereu şi direct, erai chiar recompensat când te îmbătai şi când stricai cât mai multe cu putinţă“, mărturiseşte fostul membru. Există multe poveşti despre nopţi care s-au terminat urât. Bărbaţii clubului au distrus baruri, s-au implicat în bătăi de stradă sau au băut până la inconştienţă. Daunele erau de obicei plătite cu bani gheaţă. 

În 1977, patru oameni au murit atunci când membrul Bullingdon, Bartholomew S., aparent extrem de beat, şi-a izbit automobilul Maserati în altă maşină. A scăpat doar cu o amendă şi cu permisul de conducere suspendat. De atunci, membrii au devenit mai grijulii. Astăzi, ei sunt îngrijoraţi de carierele lor şi se întâlnesc în secret în vecinătatea Oxfordului.

Excesele Clubului Bullingdon sunt rezultatul plictiselii. În trecut, când David Cameron şi Boris Johnson erau membri, clubul era mult mai aspru. Ceremonia de iniţierii presupunea dezmembrarea camerei candidatului. Membrii intrau în cameră, dezgoleau pereţii, rupeau pozele şi tăiau saltelele. 

Radoslaw Sikorski, student la Oxford cu Boris Johnson, în anii '80, care mai târziu a ajuns ministru de Externe în Polonia, s-a supus şi el ritualului. Când s-a încheiat, Johnson i-a strâns mâna şi i-a spus: „Felicitări, omule. Ai fost ales.“

Pentru cei care îşi joacă bine cărţile, Oxford poate fi o treaptă către paradis, către City-ul londonez, către Westminster sau chiar mai departe, către Singapore sau Wall Street. Cluburile studenţeşti nu sunt o garanţie pentru o slujbă viitoare, dar sunt indispensabile drumului către top. Reţelele ajută absolvenţii să obţină stagiaturi şi să fie angajaţi la primele slujbe. Tatăl cuiva are mereu o slujbă pentru un proaspăt absolvent la banca sa, conchide „Der Spiegel“.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite