De ce este ţinută Republica Moldova în chingi de către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trioul pro-rus din fruntea Republicii
Moldova: preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi , preşedintele statului,
Igor Dodon şi  premierul Ion Chicu
Trioul pro-rus din fruntea Republicii Moldova: preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi , preşedintele statului, Igor Dodon şi  premierul Ion Chicu

Vreme de aproape două decenii, Rusia a intervenit în politica internă a altor state. Potrivit datelor unui raport German Marshall Fund, Rusia s-a amestecat în procesele politice din cel puţin 27 de state nord-americane şi europene, din 2004 încoace.

Kremlinul are mai multe scopuri pentru acest asalt, potrivit revistei National Interest: în primul rând, subminarea legitimităţii guvernelor vestice şi a principiilor occidentale precum statul de drept şi drepturile omului; în al doilea rând, slăbirea instituţiilor de importanţă majoră ca Uniunea Europeană şi NATO; şi în al treilea rând, încurajarea formării guvernelor proruse.

O varietate mare de tehnici şi tactici sunt folosite, inclusiv generarea de ştiri false legate de mişcările prodemocraţie, spargerea comunicaţiilor instituţiilor de guvernare şi partidelor politice, finanţarea mişcărilor politice pro-Moscova şi folosirea organizaţiilor internaţionale ca Interpol pentru hărţuirea oponenţilor politici. Efectele acestui război nedeclarat sunt mai nocive în aşa numitele democraţii semi-consolidate, precum Ucraina, Bulgaria, România, Ungaria şi Republica Moldova.

Unul dintre trucurile preferate ale regimului Putin este susţinerea partidelor politice proruse, în acelaşi timp subminând credibilitatea partidelor şi politicienilor prooccidentali. În unele cazuri, banii ruşi au mers simultan atât la formaţiunile proruse, cât şi la partidele naţionaliste extremiste. Această strategie poate părea contradictorie, la prima vedere. Însă obiectivul principal al Kremlinului este să submineze puterea partidelor centriste care au dominat politica europeană de zeci de ani şi de a încuraja aceste ţări să adopte politici anti-Occident şi anti-UE.

Ce rol are Republica Moldova în strategia Rusiei

Nu numai ţările mari ca Ucraina sau membrele NATO ca statele Baltice, Ungaria şi România sunt sub presiunea Moscovei. Chiar una dintre cele mai mici, Republica Moldova, este o ţintă a războiului informaţional al Rusiei. Republica Moldova este semnificativă din punct de vedere strategic pentru Rusia.  Mărgineşte ţara membră NATO România, precum şi Ucraina, care vrea să adere la organizaţia militară. O Republică Moldova prorusă înaintează scopul Moscovei de a înconjura Ucraina. 

Rusia are o istorie îndelungată de a interveni în politica din Rep. Moldova. Imediat după ce Moldova s-a rupt de Uniunea Sovietică, Rusia a încurajat o mişcare separatistă în regiunea Transnistria a ţării, care se află în nord-est, de-a lungul graniţei cu Ucraina. 

Divizând mica Republică Moldova, Rusia a dus o campanie de zeci de ani pentru influenţarea politicii locale, susţinerea partidelor proruse şi subminarea credibilităţii grupurilor şi liderilor prooccidentali. O modalitate prin care Rusia a încercat să se amestece în politica din Rep. Moldova a fost prin atacarea liderilor naţionali care nu sunt suficient de subordonaţi Rusiei. Rusia a sădit ştiri false în canalele media europene, care-l acuzau pe fostul şef al formaţiunii pro-UE, Partidul Democrat, Vlad Plahotniuc, de fraude fiscale. Au existat chiar poveşti generate de Moscova potrivit cărora o cerere de reţinere pe numele liderului fusese emisă de Interpol. 

Cea mai recentă schimbare de situaţie are în centru prăbuşirea coaliţiei de guvernare din Rep. Modova, pe 12 noiembrie. Partidul Socialist pro-rus şi Partidul Democrat, acum fără controversatul lider Vlad Plahotniuc, au votat o moţiune de cenzură împotriva coaliţiei de guvernare a prim-ministrului Maia Sandu. Premierul a apropiat Rep. Modova de UE şi se împotrivea eforturilor socialiştilor de a aduce ţara şi mai aproape de Rusia. Elementul care a doborât guvernul Sandu a fost reformarea biroului procurorului-şef, un pas extrem de important în lupta împotriva corupţiei şi a influenţelor străine din politica ţării.

Preşedintele actual al Modovei şi fostul şef al Socialiştilor, Igor Dodon, este un avocat vehement al relaţiilor mai apropiate cu Rusia. Dodon a înlocuit-o pe Sandu cu unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi, Ion Chicu.

În afară de a menţine Moldova în afara „sferei de influenţă” a Occidentului, Partidul Socialist şi alte grupuri din ţară s-au străduit să blocheze eforturile lui Sandu de a lupta împotriva corupţiei generalizate care trage în jos economia. 

Pentru oligarhii ruşi, Moldova este ca o puşculiţă privată. Între anii 2010 şi 2014, oligarhii ruşi au spălat între 20 şi 80 de milioane de dolari prin bănci din Europa de Est, în special din Rep. Moldova.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost generos în susţinerea sa pentru Dodon. De îndată ce Guvernul Sandu şi-a preluat mandatul în iunie 2019, liderul de la Kremlin a anunţat că Rusia îl va susţine de preşedintele Dodon împotriva a ceea ce el a numit „uzurpatori”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite