De teama noilor tulpini ale coronavirusului, Comisia Europeană recomandă un regim mai strict la frontiere, cu testare PCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teste rapide pe bază de anticorpi PS1 coronavirus covid 19 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană a recomandat luni tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere, cerând celor care intră din terţe ţări să prezinte un test negativ la coronavirus efectuat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare.

"Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitare suprasolicitate", a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, referindu-se la ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Cerinţa testării ar putea fi însoţită de carantina obligatorie de maximum două săptămâni şi ar trebui să fie obligatorie în acelaşi timp completarea unor formulare cu informaţii despre deplasările şi contactele celor care călătoresc, arată un comunicat de presă de la Bruxelles.

Recomandarea Comisiei - o încercare de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor versiuni ale coronavirusului - nu are caracter obligatoriu. Dacă va fi urmată de cele 27 de state membre ale Uniunii, li s-ar solicita teste negative inclusiv celor care intră pe teritoriul european din motive "esenţiale", însă cetăţenii UE s-ar putea testa la sosire, iar pentru transportatori şi lucrătorii transfrontalieri s-ar accepta teste antigen, mai rapide şi mai ieftine.

Comisia doreşte impunerea unor reguli mai stricte şi în interiorul Uniunii Europene, în principal încetarea oricăror călătorii neesenţiale.

Deoarece aproape întregul continent este considerat acum "zonă roşie" conform codului de culori al UE, Comisia Europeană a propus introducerea unei noi categorii, "roşu închis", unde să se aplice restricţii mai severe. Încadrarea în această categorie s-ar face dacă rata de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori, constatată deja în unele regiuni din Franţa şi Portugalia. 

Din cauza noilor tulpini a coronavirusului, tot mai multe state înăspresc restricţiile

Regiunea Madrid a fost afectată recent de o explozie a numărului de noi cazuri de COVID-19 cu tulpina britanică, ceea ce a dus ca autorităţile să instaureze carantină totală pentru o parte din regiune, în contextul în care spitalele au ajuns să fie ocupate la maximum. Poliţia locală a declarat că se vor folosi de drone speciale pentru a verifica respectarea regulilor. În Europa, tot mai multe state au înasprit resticţii şi au impus teste PCR şi carantină pentru cei care călătoresc.

Până şi Bulgaria va testa pentru COVID-19 toate persoanele care intră în această ţară, a anunţat, ieri, ministrul sănătăţii Kostandin Anghelov. Suedia îşi închide graniţa cu Norvegia, Israelul interzice toate zborurile, Biden reînnoieşte restricţiile privind călătoriile internaţionale. Premierul britanic Boris Johnson a indicat, ieri, că are în vedere o înăsprire a restricţiilor de intrare în Marea Britanie din cauza riscului ca vaccinurile existente pe piaţă să fie ineficiente în faţa noilor variante ale coronavirusului, relatează Reuters. 

Avertismentele specialiştilor

Oamenii de ştiinţă se tem că noile variante ar putea fi mai mortale şi că vaccinurile ar putea fi mai puţin eficace împotriva lor. Consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Paris, Jean-François Delfraissy, a declarat că Franţa are probabil nevoie de un nou lockdown din cauza transmiterii comunitare a mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2. ”Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă“, a indicat Delfraissy. 

El crede că apariţia noilor mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii, acest virus ”diabolic” reuşind să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament. Virusologul Christian Drosten, consilierul ştiinţific al guvernului german în privinţa pandemiei de COVID-19, a declarat într-un interviu pentru „Der Spiegel“ că se simte îngrijorat de creşteri potenţial explozive ale noilor îmbolnăviri în primăvară şi vară, în contextul răspândirii mai largi a tulpinii britanice a virusului. „Odată ce vârstnicii şi poate o parte din grupele de risc vor fi vaccinaţi vor exista mari presiuni economice, sociale, politice şi chiar legale în sensul stopării măsurilor anti-coronavirus. 

Iar apoi uriaşe valuri de oameni vor fi infectate într-o scurtă perioadă de timp, mai mulţi decât ne putem imagina în acest moment. Nu vom avea probabil 20.000 sau 30.000 de noi infecţii zilnice, dar în cel mai rău scenariu putem ajunge şi la 100.000 de cazuri”. Acesta a spus că aceste cifre vor privi oamenii tineri care se vor îmbolnăvi în număr mare, şi chiar dacă nu sunt predispuşi la simptome grave, unii vor avea forme severe şi vor ajunge la terapie intensivă şi vor muri. Pe de altă parte, adjunctul directorului medical al Marii Britanii, profesorul Jonathan Van-Tam, a declarat că persoanele vaccinate anti Covid ar putea transmite virusul mai departe. Van-Tam a subliniat că oamenii de ştiinţă „nu ştiu încă impactul vaccinului asupra transmiterii”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite