De ce are regimul Lukşenko alergie la alb-roşu? FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
belarus proteste

Mai ceva ca în Coreea de Nord, vestimentaţia, dansul, gesturile inofensive pot fi considerate infracţiuni în Belarus, iar cetăţenii care le afişează riscă amenzi usturătoare.

Natalia Sivtsova-Siaduşkina mergea la olecţie de şofat când a fost oprită de un poliţist în Minsk. Afost informată că vestimentaţia ei era nepotrivită. Problema? Şosetele ei erau albe cu o dungă roşie, culorile steagului istoric care este acum interzis în Belarus. Purta, de asemenea, pantofi roşi de alergat care au fost consideraţi incriminatorii. Poliţia a acuzat-o că ar fi făcut semnul „V pentru Victorie“, un gest simbolic asociat cu rezistenţa din Belarus, iar şoferii din trafic ar fi salutat-o înapoi. Natalia a fost urmărită penal şi a fost amendată cu 2,320 de ruble sau echivalentul a 780 de euro.

belarus proteste

 Judecătorul care a supravegheat cazul a spus că pantofii ofensatori erau foarte vizibili în contextul în care purta pantaloni scurţi. Nu a fost prima confruntare a Nataliei cu autorităţile din Belarus. Cu o zi înainte de a fi oprită din cauza şosetelor, poliţia îi făcuse o vizită la apartamentul ei din capitală, ocazie cu care au sfâşiat un drapel roşu şi alb care atârna de la balcon. Mai târziu a fost din nou amendată sub acuzaţii de protest ilegal cu o sumă de aproximativ 680 de euro. Acum datorez 4,350 de ruble,” a spus Sivtsova-Siaduşkina pentru serviciul din Belarus al Europei Libere. 

belarus proteste

Cazul Nataliei nu a fost unul izolat. În oraşul Hrodna din vestul ţării, Liubu Sarlai a petrecut o zi în spatele gratiilor şi a fost amendată pentru că purta pantaloni roşu cu alb. Ea a fost deţinută de poliţişti în ianuarie în timp ce părăsea o cafenea. Andrei Drajin, din oraşul Ivanava din vestul ţării a fost amendat în martie pentru că a plasat un semn în faţa casei pictat în roşu şi alb.

belarus proteste

Acest lucru a fost considerat o infracţiune de către autorităţi. „Aflat la locul său de reşedinţă, el a atârnat pe faţada casei sale în vederea nestingherită a publicului un steag alb-roşu-alb sub forma unei plăcuţe neînregistrate în Belarus", spunea raportul poliţiei. Steagul alb-roşu-alb nu este oficial interzis în Belarus. Acest lucru nu l-a oprit totuşi pe un judecător de la a îi înmâna o amendă de aproximativ 380 de euro lui Andrei Drazhin.

belarus proteste

Amendă de 300 de euro pentru un buchet de flori alb-roşu

 Alena Vinokurova din Navapolaţk a primit o amendă de a aproape 300 de euro pentru un buchet de flori roşu cu alb pe care îl cumpărase pentru ziua de naştere a fiicei sale. Cutiile pot, de asemenea, să cauzeze suspiciuni în Belarus. Andrei Parhomenka a fost arestat în aprilie pentru că a atârnat un steag în roşu şi alb de la balconul său din Minsk. Parhomenka a negat acest lucru, explicând că steagul era, de fapt, o cutie de televizor în culorile roşu şi alb pe care nu o mutase încă pentru că numai ce se mutase în apartament. Parhomenka a fost închis pentru 14 zile iar câteva dintre acele zile au fost petrecute în centrul de detenţie Akrestsina din Minsk, cunoscut pentru tortura şi abuzurile comise de paznicii închisorii. Parhomenka a spus pentru Viasan, un ONG de renume din Belarus care a fost ţinta autorităţilor în trecut, că a contactat Covid-19 în închisoare.

belarus proteste

Condamnaţi pentru dans

Unul dintre cele mai mari procese din Belarus a implicat zeci de oameni care au fost reţinuţi pentru că au cântat şi au dansat pe străzile ţării în septembrie. Forţele de ordine au destrămat adunarea şi au reţinut un număr mare de participanţi. Aceştia au fost mai târziu acuzaţi de „punere în pericol“ a „siguranţei în trafic“. În total, mai mult de 70 de oameni au fost implicaţi în caz. Mulţi dintre acuzaţi au primit deja sentinţe care le restricţionează drepturile pentru următorul an iar alţii au primit sentinţele de până la doi ani de închisoare.

belarus proteste

Statutul de drept, care lăsa deja de dorit în Belarus, a fost compromis potrivit lui Siarhei Usţinau, un membru al ONG-ului Legal Initiative care ajută cetăţenii din Belarus să trimită cazuri către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.Sistemul judiciar din Belarus nu a emis nici o achitare pentru miile de protestatari condamnaţi şi nici un membru al aparatului de securitate al ţării nu a fost condamnat pentru actele de violenţă - uneori mortale - comise împotriva populaţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite