De ce rata de transmisie a Covid-19 este atât de mare în abatoare. Explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focarele de Covid-19 din abatoare, în special în cele din Germania, au atras atenţia specialiştilor care au concluzionat de ce rata de transmisie a virusului este atât de rapidă în fabricile de procesare a carnii.

Peste 1.500 de muncitori de la fabrica din Guetersloh, au confirmaţi pozitiv cu COVID-19, făcând astfel ca în întreaga regiune din Germania să fie instituită carantina începând cu 23 iunie. Tot abatoarele au constituit focare şi în Regatul Unit sau SUA, unde preşedintele Trump insistă să le menţină deschise pentru a nu periclita aprovizionarea u carne din ţară.

Cercetătorii au concluzionat că nu procesarea cărnii este problematică, ci condiţiile de lucru din cadrul abatoarelor: distanţarea socială este aproape imposibil de realizat, iar programul intens nu permite reducerea numărului de angajaţi. 

„Mediul lor de lucru - linii de procesare şi alte zone din fabrici aglomerate, unde ei sunt în contact strâns cu colegii şi supraveghetorii - poate contribui considerabil la expunerea lor potenţială”, au afirmat Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA despre muncitorii din industria cărnii.

CDC aelaborat o listă de recomandări pentru fabrici, ce prevede măsuri pentru distanţarea muncitorilor, precum stabilirea unor programe de lucru şi pauze decalate, dotarea muncitorilor cu măşti şi dezinfectant pentru mâini şi dezinfectarea echipamentului de lucru.

Fabricile ar trebui să le ia temperatura muncitorilor la sosire şi să-i trimită acasă pe cei cu febră.

Condiţiile din fabrica propriu-zisă nu constituie unica problemă. Muncitorii din industria cărnii sunt adesea transportaţi şi cazaţi împreună la terminarea schimbului. În Germania, spre exemplu, mulţi sunt emigranţi din ţări UE mai sărace precum Bulgaria şi România şi sunt cazaţi în dormitoare comune mari, în care virusul se poate răspândi.

„Unele dintre aceste fabrici au locuri de cazare în anexe ori în apropiere, unde stau mai mulţi oameni într-un dormitor, ei pot fi transportaţi cu autobuzul la locul de muncă şi stau împreună în interior toată ziua”, a declarat Michael Head, expert în sănătate globală la Universitatea din Southampton, Anglia.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite