De ce a pus Viktor Orban tunurile pe primarul unui mic orăşel din sudul ţării. Adversarul proeuropean al premierului maghiar, bine văzut şi de diplomaţia americană

De ce a pus Viktor Orban tunurile pe primarul unui mic orăşel din sudul ţării. Adversarul proeuropean al premierului maghiar, bine văzut şi de diplomaţia americană

Peter Marki Zay (stânga), premiarul din  Hódmezővásárhely şi edilul din Szeged

În plină campanie pentru alegerile europearlamentare, Fidesz, partidul populist al premierului maghiar Viktor Orban, a pus tunurile pe Peter Marki Zay, primarul unui orăşel din sudul Ungariei, care atacă politica iliberală, anti-imigraţionistă şi xenofobă, dar şi coropţia guvernamentală.

Fidesz a lipit 400 de afişe în care-l discreditează pe primar. Un afiş susţine că Peter Marki Zay este violent, altul că reprezintă interesele minorităţii rome. Primarul din mica localitate Hódmezővásárhely spune că retorica FIDESZ e plină de antisemitism şi sentimente antirromi. Şi se foloseşte de temerile oamenilor în încercarea de a-l forţa să-şi dea demisia, notează DW.
 
Şi partidul lui Orban are de ce se teme de  Peter Marki Zay . Anul trecut, Fidesz a suferit o înfrângere neaşteptată în alegerile pentru primăria oraşului Hódmezővásárhely, una dintre localităţile pe care acesta se baza. Inginerul şi economistul Péter Márki-Zay, în vârstă de 46 de ani, care nu este membrul niciunui partid politic, l-a înfrânt pe candidatul formaţiunii Fidesz, a premierului Viktor Orbán. 
 
Marki-Zay vine din zona economiei private. A trăit şi muncit în America de Nord  mai mulţi ani apo s-a întors în ţară şi a câştigat alegerile locale din Hódmezővásárhely, un oraş de 44.000 locuitori din sudul Ungariei.
 
Susţinut atât de Jobbik (partid naţionalist), cât şi de stânga liberală şi de societatea civilă, acest nou venit în politica maghiară a creat o surpriză în Ungaria câştigând cu 57,49% din votri postul de primar într-un fief Fidesz.
 
Marki-Zay e un pro-european convins şi şi-a propus să atace corupţia din rândurile guvernului şi propaganda xenofobă.
 
„Mulţi unguri consideră corupţia din rândurile guvernului ca nefiind supărătoare cât timp Orban nu lasă să intre în ţară migranţi care, zic ei, le violează femeile şi le fură slujbele. Din păcate, propaganda plină de ură a guvernului a dat roade.E important pentru noi ca Ungaria să rămână o ţară europeană democrată, bazată pe statul de drept. E regretabil faptul că guvernul nostru a ieşit de pe această cale“, spune edilul.
 
Andrea Kis, viceprimar în Hódmezővásárhely, spune că scopul opoziţeii pentru alegerile pentru Parlamentul European este ca partidul FIDESZ, populist şi de dreapta, să câştige cât mai puţine locuri cu putinţă. Şi ca Opoziţia să câştige cât mai multe locuri“, spune aceasta citată de DW.
 
Iar liderul de la Budapesta are acum un motiv în plus să-l urască pe Peter Marki Zay. Departamentul de Stat al SUA l-a primit în aceeaşi zi pe politicianul Peter Marki-Zay, un reprezentant titrat al opoziţiei de la Budapesta, în aceeaşi zi în care Viktor Orban era primit de preşedintele Donlad Trump la Casa Albă. Republicanii şi membrii administraţiei lui Trump au păreri împărţite despre premierul Ungariei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: