De ce Prinţul Philip nu a fost numit Rege. Care sunt regulile Casei Regale britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta şi Prinţul Philip. FOTO Getty Images
Regina Elisabeta şi Prinţul Philip. FOTO Getty Images

În 1952, Elisabeta II, soţia lui Philip Mountbatten, duce de Edinburgh, a acces la tron după moartea tatălui ei, Regele George VI. De ce însă nu a fost numit Rege?

Viaţa lui Philip s-a schimbat peste noapte odată cu încoronarea Elisabetei II, devenind din ofiţer în Marina britanică şi soţ, cu o familie tânără, membru al familiei regale britanice, aşteptat să îndeplinească datorii regale şi să-şi însoţească soţia la evenimente publice, scrie The Time.

În urma căsătoriei cu Elisabeta, Philip a renunţat la titlul său de Prinţ al Greciei şi Danemarcei pentru a deveni Duce de Edinburgh, dar nu şi rege al Angliei. Motivul este un vechi decret al familiei regale ce stipulează că un bărbat care se căsătoreşte cu o regină nu poate fi mai mult decât Prinţ Consort.

Titlul de Rege îi revine doar unui monarh care moşteneşţe tronul, în această situaţie fiind doar succesorul reginei, fiul lor Charles.

Philip a devenit prinţ în 1957, când regina Elisabeta II i-a oferit acest titlu. Episodul a fost surprins în serialul Netflix, „The Crown” - hotărârea a fost luată după o dispută privind importanţa şi poziţia lui Philip în propria sa casă.

Pe de altă parte, regulile sunt uşor diferite pentru femeile care întră în familia regală prin căsătorie. Soţia unui Rege care domneşte va căpăta titlul de Regină Consoartă, un rol simbolic care nu-i dă dreptul să guverneze ea însăşi ca un monarh, dar care, totuşi, îi conferă acest nume. 

De pildă, Kate Middleton va deveni regina Catherine dacă Prinţul William accede la tron.

Acordarea titlului de Prinţ nu este singura decizie luată de Regina Marii Britanii. În 1960, regina Elisabeta şi prinţul Philip au decis să se distingă de alţi membri ai familiei regale şi să adopte numele de familie comun de Mountbatten-Windsor, Mountbatten provenind de la bunicii materni ai prinţului Phillip.

Potrivit BBC News, prinţul Phillip a fost cel care a cerut această schimbare a numelui de familie. „Sunt singurul bărbat din ţară care nu are voie să-şi dea numele copiilor săi”, s-a plâns el, după ce regina Elisabeta a II-a a fost convinsă să păstreze numele de Casa Windsor, transmite BBC News. "Nu sunt altceva decât o amărâtă de amibă!", remarca el cu umoru-i caracteristic.

De aceea copiii şi nepoţii reginei pot folosi nume de familie Mountbatten-Windsor. Totuşi, membrii familiei regale nu prea au la ce să folosească numele de familie, întrucât au deja titluri suficient de lungi.

Philip s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia. Tatăl lui a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei (1882-1944), unul dintre fiii regelui George I al Greciei. Mama lui a fost prinţesa Alice (1885-1969), fiica cea mare a lui Louis Alexander Mountbatten, marchiz de Milford Haven, şi a prinţesei Victoria de Hesse, o nepoată a reginei Victoria.

Atunci când prinţul Philip avea vârsta de 18 luni, unchiul lui, Constantin I, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui, ofiţer în armata Greciei, a fost expulzat din ţară. Alături de părinţii şi cele patru surori ale lui, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice. Familia sa s-a destrămat în următorii ani, după ce mama s-a îmbolnăvit şi a fost internată într-o clinică psihiatrică, iar tatăl său s-a refugiat cu amanta la Monte Carlo. La 10 ani, când a ajuns la o şcoală-internat din Scoţia, Philip era deja un copil independent.

Pe 28 februarie 1947, Philip a devenit cetăţean britanic şi a renunţat la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei, adoptând totodată numele de familie al mamei sale, Mountbatten. În acea perioadă a cunoscut-o pe actuala suverană, pe atunci prinţesa Elisabeta. Căsătoria lor a avut loc la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947. În ajunul nunţii regale, prinţul Philip a primit titlul de Alteţă Regală, alături de cele de baron de Greenwich, conte de Merioneth şi duce de Edinburgh. Primul copil al cuplului regal, prinţul Charles Philip Arthur George, s-a născut în 1948. El a fost urmat de prinţesa Anne Elizabeth Alice Louise (născută în 1950), prinţul Andrew Albert Christian Edward (născut în 1960) şi prinţul Edward Anthony Richard Louis (născut în 1964).

Prinţul Philip s-a retras din viaţa publică în 2017 din cauza problemelor de sănătate. 

Prinţul Consort, care ar fi împlinit 100 de ani pe 10 iunie, a murit pe 9 aprilie 2021, după ce a fost suferit o intervenţie pe cord, fiind externat în luna martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite