De patru ani în fruntea Bisericii Catolice, Papa Francisc încă se luptă să reformeze Vaticanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La patru ani după alegerea sa, pontiful argentinian se confruntă cu o rezistenţă puternică în cadrul Curiei, în special din partea aripii cele mai conservatoare a Bisericii Catolice.

De la urcarea sa pe tronul Sf. Petru, în urmă cu patru ani, după demisia neaşteptată a Papei Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a reconfigurat profund imaginea bisericii. O schimbare de percepţie, dar o reformă majoră nu a reuşit deocamdată.

Suveranul pontif argentinian nu a schimbat dogma catolică despre contracepţie, celibat, hirotonirea femeilor sau a căsătoriile între homosexuali, dar a ajutat cu siguranţă să se mute liniile, scrie presa internaţională.

Mandatul revoluţionar al Papei a inclus noi metode de conectare cu oamenii din jur. Suveranul Pontif are cont de Twitter, disponibil în mai multe limbi, şi este totodată cunoscut pentru faptul că face selfie-uri. De asemenea, acesta se fotografiază cu cei bolnavi sau invalizi.

 Această intenţiea a Papei de a reforma Biserica catolică, departe de a fi unanimă, exacerbează pasiuni. Politica lui de a întinde mâna refugiaţilor musulmani sau angajamentul său de acţiune împotriva schimbărilor climatice nu au fost văzute cu ochi buni de toată lumea. Săptămâna trecută el s-a arătat deschis la ideea unei posibile hirotonisiri a bărbaţilor căsătoriţi.

În 2015, cu ocazia primei sale vizite oficiale în SUA, Papa Francisc s-a oprit în Washington, New York şi Philadelphia unde a vorbit despre imigraţie, trafic de droguri şi necesitatea protejării mediului înconjurător.

În călătoria sa în America de Nord, Suveranul Pontif s-a oprit în Cuba înainte de a ajunge Statele Unite. Vizita sa a fost văzută ca o parte integrantă a vindecării relaţiei SUA-Cuba. 

În mai 2016, Papa Francisc a vorbit despre posibilitatea ca femeile să poată deveni diaconi în Biserica Catolică şi a solicitat o comisie pentru a studia acest subiect. O comisie formată din 12 membri a fost anunţată două luni mai târziu şi a început investigarea rolului femeii în biserică.

De asemenea  într-un gest de apropiere de religia ortodoxă, Papa Francis şi Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului s-au întâlnit în luna mai a anului 2014 pentru a se ruga împreună. De asemenea, şefii bisericilor ortodoxă şi catolică au semnat o Declaraţie comună în care pledează pentru avansarea dialogului bilateral, la aproape 1.000 de ani de la Marea Schismă din anul 1.054.

Prima vizită a Papei în afara Romei a fost în insula italiană Lampedusa, în iulie 2013, unde a onorat miile de emigranţi care au murit în drum spre Europa.

De-a lungul mandatului său, Papa Francisc şi-a îndreptat atenţia asupra imigranţilor, refugiaţilor şi victimelor traficului uman.

”În această lume a globalizării, am căzut în indiferenţă globală. Am devenit obişnuiţi cu suferinţa altora, ‘Nu mă afectează, nu mă priveşte, nu este treaba mea‘”, a spus Suveranul Pontif. 

Pentru toate acestea, cu patru zile înainte de împlinirea a patru ani de pontificat, fotografia papei Francisc cu degetul de la mâna dreaptă ridicat a apărut pe prima pagină a ediţiei italiene a revistei „Rolling Stone“ din 9 martie, care este dedicată unui înalt pontif ce pare „într-adevăr potrivit vremurilor actuale“.

Revista a informat că a dedicat prima pagină papei Francisc deoarece suveranul pontif  „spune lucruri de bun simţ“, în asemenea măsură încât „singurătatea lui devine palpabilă“. 

Un pontif modest — asemenea fotografiei de pe copertă — „ce pare într-adevăr adaptat vremurilor noastre“, notează revista dedicată muzicii şi culturii urbane şi a cărei ediţie americană se editează din 1967. 

„Rolling Stone celebrează faptul că papa i-a cucerit pe tineri prin cuvintele sale adresate săracilor, prin tonul său apropiat oamenilor simpli şi prin disponibilitatea sa atât de popular“, se arată în comunicat. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite