De ce se opune Comisia Europeană propunerii actuale de amânare a Brexitului? Condiţia pusă de Tusk după scrisoarea lui May

De ce se opune Comisia Europeană propunerii actuale de amânare a Brexitului? Condiţia pusă de Tusk după scrisoarea lui May

Sediul Comisiei Europene FOTO Arhivă

Cererea Marii Britanii de a amâna Brexitul până pe 30 iunie ar aduce „riscuri legale şi politice“, afirmă Comisia Europeană, conform AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul vine într-o notă internă de miercuri înaintea unui summit UE care va avea loc joi şi vineri după ce premierul britanic Theresa May a cerut blocului european să amâne data Brexitului.

„Orice amânare acordată Marii Britanii ar trebui să fie până pe 23 mai ori mult mai lungă şi ar necesita participarea la alegerile europarlamentare“, se arată în nota Comisiei.

„Este singura cale de a proteja instituţiile UE şi capacitatea lor de a lua decizii“, este adăugat.

„Orice altă opţiune (precum cea până pe 30 iunie) ar aduce riscuri politice şi legale pentru Uniunea Europeană şi ar aduce incertitudinile din Marea Britanie în UE“, este precizat în notă.

Cererea lui May privind o amânare de trei luni a Brexitului vine pe fondul unei crize politice la Londra privind decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

Cu doar nouă zile rămase până la data iniţială a Brexitului, acordul retragerii este blocat într-un conflict între Parlament şi Guvernul May.

May a afirmat miercuri în faţa Parlamentului că amânarea Brexitului nu exclude posibilitatea unui Brexit fără acord.

Tusk, despre o amânare scurtă a Brexitului

 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că o amânare scurtă a Brexitului este posibilă doar dacă Parlamentul britanic va aproba acordul retragerii din UE, scrie The Guardian.

Tusk a declarat într-o conferinţă de presă că a primit scrisoarea Theresei May şi că a discutat cu ea. El a precizat că o amânare de scurtă durată a Brexitului este posibilă, însă numai dacă Camera Comunelor  va aproba acordul Brexitului.

Astfel, a precizat Tusk, dacă va exista un vot pozitiv în Camera Comunelor săptămâna viitoare, extinderea perioadei Articolului 50 poate fi oficializată în scris. Însă, dacă va fi nevoie, el ar putea convoca un summit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: