De ce nu ne vor în Schengen Parisul şi Berlinul? Explicaţia unui ministru francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene
Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, a explicat, într-un interviu pentru "Le Figaro", de ce se opune Parisul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în martie 2011.

CITIŢI ŞI:

Iohannis: „Poziţia Germaniei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen este un eşec răsunător al diplomaţiei româneşti”

Oficialul francez a precizat că pricipalele motive pentru care s-a cerut amânarea aderării la Schengen a celor două state sunt fluxul mare de imigranţi şi criminalitatea organizată.

Potrivit lui Wauquiez, circa "75 la sută din imigraţia ilegală în Europa trece prin această regiune din sud-estul UE". "Dacă Bulgaria şi România intră în Schengen, frontierele lor devin ale noastre", explică el, subliniind că această decizie "are consecinţe importante şi afectează securitatea noastră internă". Oficialul francez apreciază eforturile făcute de ţara nostră pentru a ameliora controlul frontierelor, însă susţine că nu sunt suficiente.

Tăierile de salarii aplicate de guvernul lui Emil Boc, tăieri care au afectat şi personalul Ministerului Internelor, sunt un alt punct slab identificat de ministrul francez al Afacerilor Europene. "România a redus cu 40 la sută salariile vameşilor: aceasta nu este cea mai bună garanţie că sunt total impermeabili corupţiei", a apreciat Wauquiez.

În plus, "Schengen funcţionează cu o bază de date hipersensibile. Dacă ar ajunge pe mâinile crimei organizate, ar fi o adevărată breşă în dispozitivul de securitate european", a adăugat acesta.

Întrebat în legătură cu termenul necesar pentru ca România şi Bulgaria să fie pregătite să intre în Schengen, Wauquiez nu a avansat niciun termen, ci a precizat că acest lucru nu ar trebui să se întâmple înainte ca UE să aibă garanţia că cele două ţări au pus "capăt corupţiei, criminalităţii organizate şi că frontierele lor vor fi bine păzite".

"Dacă aceste ţări sunt pregătite într-un an, bine. Dar dacă nu vor fi pregătite decât peste trei ani, atunci va fi peste trei ani", a declarat oficialul francez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite