De ce nu renunţă la tron regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii Foto Getty Images
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii Foto Getty Images

Deşi are tot mai multe probleme de sănătate, regina Marii Britanii nu plănuieşte să-i cedeze locul prinţului Charles, care de zeci de ani se pregăteşte să devină rege.

Va rămâne suverana Elisabeta a II-a pe tronul britanic până la ultima suflare? Regina a fost nevoită să-şi anuleze prezenţa la o ceremonie oficială la Londra duminică din cauza stării de sănătate. Acesta nu este primul eveniment pe care monarhul în vârstă de 95 de ani l-a anulat în ultimele săptămâni după scurta ei spitalizare de luna trecută.

În Marea Britanie, au apărut tot mai multe voci care spun că ar trebui să-i cedeze tronul fiului ei cel mare, Prinţul Charles. „Datoria ei este să meargă la astfel de evenimente, iar acum nu poate merge. Să fim sinceri, ea nu îşi poate face treaba”, a declarat luni jurnalistul Kevin Maguire la emisiunea ITV Good Morning Britain. Dar în realitate, în codurile monarhiei britanice, lucrurile nu sunt atât de simple.

Atâta timp cât regina este „sănătoasă din punct de vedere mental” şi capabilă să se întreţină  cu liderii mondiali pe probleme politice majore nu sunt motive de îngrijorare.

De ce abdicarea nu pare o opţiune?

În mod simbolic, a abdica înseamnă a renunţa la tron. Acest act puternic s-a întâmplat o dată în istoria Coroanei Britanice. În 1936, Edward al VIII-lea a renunţat la coroană după mai puţin de un an de domnie pentru a se putea căsători cu o femeie divorţată. Cazul a declanşat o criză constituţională. „A fost un moment traumatizant pentru britanici”, spune istoricul David Feutry.

Parlamentul are un cuvânt de spus?

„Decizia de abdicare îi revine exclusiv Reginei, Parlamentul nu are niciun rolul“, insistă istoricul. Cu toate acestea, este de aşteptat ca, în caz de criză, Parlamentul să poată decide efectiv să predea coroana moştenitorului de drept. „Se poate imagina că asta s-ar putea întâmpla dacă Regina şi-ar pierde minţile complet”, admite David Feutry, deşi acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în trecut.

Abdicarea, singura soluţie disponibilă ?

Într-un articol din The Independent, din 23 octombrie, Sean O’Grady, redactor adjunct al ziarului, susţine că regina s-ar putea „retrage fără să abdice”. Ar fi suficient pentru ea să-l „declare pe prinţul de Wales prinţ regent”. Apoi îşi poate păstra titlul, statutul şi funcţia, în timp ce îl lăsa pe fiul ei mai mare să gestioneze treburile constituţionale. „Regina nu trebuie să dispară din vizorul publicului, iar Charles nu ar fi rege”, susţine acesta.

Dar are regina interes să-i cede locul lui Charles?

Jurnalistul Sean O’Grady scrie că prinţul Charles nu are aceeaşi aură ca mama sa. Mai mult, „a lua puterea la peste 70 de ani nu este acelaşi lucru cu a-l fi exercitat atâţia ani”, adaugă istoricul David Feutry. Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, după moartea brutală a tatălui ei, George al VI-lea. „Prinţul Charles întruchipează secolul al XX-lea, în timp ce englezii se aşteaptă la reînnoire cu fiul său, prinţul William, care este preferatul lor şi mai în contact cu realitatea”, spune el. Pe de altă parte, guvernul britanic, în prezent dominat de bărbaţi, are un mare respect pentru regină. „Cu un rege, relaţia ar putea fi uşor diferită, speculează David Feutry. Ar putea exista un echilibru de putere."

Moment nepotrivit pentru a schimbare ?

Într-o perioadă de criză Covid-19, Brexit, solicitări regulate pentru un referendum pentru independenţă în Scoţia sau probleme recente de aprovizionare, plecarea reginei Elisabetei a II-a ar putea alimenta instabilitatea care domneşte asupra regatului. „Totul se schimbă în Marea Britanie, cu excepţia reginei. Este un punct fix, o ancoră în identitatea britanică”, subliniază David Feutry, care aminteşte că, spre deosebire de politică, monarhia este menită să „dureze în timp şi să aducă stabilitate”. Aşa că regina ar putea aştepta şi un moment mai oportun pentru a lua în considerare posibilele schimbări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite