De ce multe state din Europa Centrală au impus obligativitatea purtării măştilor în public?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părerile expertilor privid obligativitatea purtării măştilor în public sunt împărţite
Părerile expertilor privid obligativitatea purtării măştilor în public sunt împărţite

Urmând exemplul statelor asiatice, mai multe ţări ale Europei Centrale au impus tuturor cetăţenilor purtarea măştilor pe stradă şi în magazine, în spaţiile publice, în afara locuinţei.  „Purtarea unei măşti simple reduce răspândirea virusului cu 80 de sută“ spune premierul ceh Andrej Babis.

În Cehia, Slovacia, Slovenia şi Austria, autorităţile au impus populaţiei purtarea măştilor. În Europa Centrală, purtarea unei măşti a devenit normă. La Praga ca şi la Bratislava, toţi trecătorii îşi acoperă gura şi nasul altfel riscă amenzi. „Este enervant pentru toată lumea, mai ales atunci când trebuie să o porţi timp de opt ore consecutive, deoarece lucrezi într-un supermarket ca mine, dar majoritatea cehilor îl iau ca un act de responsabilitate“, spune David Kazda, 20 de ani , care este angajat într-un supermarket din capitala Cehiei. Poartă o mască FFP3 pe care mama sa a putut să o procure chiar de la începutul epidemiei, scrie „Le Monde“.

 „Am început să port mască încă din 13 martie, la început eram printre puţinii, dar când a devenit obligatoriu, toată lumea a trebuit să se conformeze”, spune Lenka Gren, care lucrează într-o librărie din Praga, şi care şi-a făcut singură o mască din bumbac . 

Poliţia cehă din regiunea Pardubice a fost chemată să intervină în zona staţiunii balneoclimaterice Lázně Bohdaneč, unde mai multe persoane practicau nudismul, atraşi de vremea caldă şi de soarele luminos, informează News.cz. 

Dar nuditatea nu a fost problema. Cetăţenii care făceau plajă erau adunaţi într-un număr mare, iar unii nici măcar nu aveau o mască de protecţie”, a menţionat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Nudismul este permis în zonă, dar oamenii au încălcat două reglementări care sunt în vigoare în Republica Cehă, pentru a încetinii răspândirea cornavirusului: cerinţa obligatorie de a purta o mască de protecţie în spaţiile publice şi obligaţia de a nu se aduna în grupuri mai mari de două persoane.

După ce au fost informaţi despre obligaţiile pe care trebuie să le respecte, nudistii s-au echipat cu măşti de protecţie.

Guvernul de la Praga a fost unul dintre cele mai rapide din Europa în ceea ce priveşte impunerea de restricţii atunci când virusul a început să se răspândească pe tot continentul. Cehii au închis graniţele pentru călătoriile internaţionale şi au impus carantina obligatorie tuturor persoanele care se întorc în ţară. De asemenea, guvernul a cerut tuturor cetăţenilor să poarte în public măşti de protecţie şi a interzis întâlnirile de peste două persoane.Guvernul austriac a decis ca toţi austriecii vor trebui să poarte măşti, de ieri, când sunt la cumpărături. 

În Austria, lanţurile de supermarketuri vor înmâna măşti fiecărui cumpărător care intră în magazin. Pe termen mediu, purtarea măştilor va deveni obligatorie în situaţiile în care oamenii intră în contact strâns, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă. „Nu face parte din cultura noastră şi va fi un compromis mare pentru noi, însă este necesar să facem acest pas pentru a reduce în continuare transmiterea“ coronavirusului, a precizat el.

Bulgarii, reticenţi

În Bulgaria, purtarea unei măşti este, de asemenea, recomandată, chiar dacă guvernul a fost nevoit să facă un pas înapoi , marţi, după un val de proteste faţă de ideea de a impune amenzi celor care nu le poartă în public. La începutul săptămânii, un ordin emis de ministrul bulgar al sănătăţii, Kiril Ananiev, impunea purtarea măştii în locuri publice, atât în interior, cât şi în aer liber. Până acum, purtarea unei măşti nu a fost obligatorie, dar anumite lanţuri de magazine şi băncile au introdus-o pentru clienţii lor. Pe reţelele de socializare au apărut comentarii potrivit cărora măştile nu au cum să fie obligatorii, dacă nu sunt disponibile publicului larg. 

Şi dacă ministrul a decis brusc să le facă obligatorii, în situaţia în care până de curând celula de criză susţinea că sunt necesare doar în cazul intrării în contact cu un bolnav, sau pentru bolnavul însuşi, măştile ar trebui să se găsească. „Zeci de plângeri depuse în instanţă în Bulgaria din cauza obligativităţii de a purta măşti”, scrie  publicaţia Dnes.bg, citând motivarea din reclamaţia unui jurist: „Statul nu a creat condiţiile necesare pentru ducerea la îndeplinire a ordinului, procedural transformându-l într-un instrument de represiune împotriva cetăţenilor bulgari. O astfel de măsură nu va putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor bulgari, este un abuz flagrant şi încalcă în mod grav drepturile cetăţenilor”. Astfel, „ministrul bulgar al sănătăţii a anunţat că tocmai a semnat un ordin prin care şi-a anulat ordinul privind obligativitatea purtării măştilor. Ministrul şi-a motivat decizia prin lipsa unui consens public”, relatează ziarul bulgar Dnevnik.

Ţări cu mai puţine victime

Europa Centrală pare acum convinsă că aceasta este soluţia. „Domnule Trump, încercaţi să învingi virusul după modul ceh. Purtarea unei măşti simple reduce răspândirea virusului cu 80 de sută“ a scris pe Twitter, premierul ceh Andrej Babis. 

Medic din Coreea de Sud: Masca e obligatorie

Pofesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul, care lucrează în domeniul bolilor infecţioase din 1990 şi în decursul acestor 30 de ani a tratat cazuri de tuberculoză, SIDA, rujeolă, s-a confruntat cu epidemiile de SARS în 2003 şi gripă porcină în 2009, dar şi cu Ebola, în 2014, apoi MERS în 2015, spune că măştile şi-au dovedit utilitatea în prevenirea infecţiilor. Uitaţi-vă la China, Hong Kong, Japonia şi Coreea. În ţările din Asia, oamenii poartă mască. Dar dacă vă uitaţi la multe dintre ţările europene şi la SUA, virusul se răspândeşte rapid. Unul dintre motivele pentru care Coreea de Sud are o rată relativ mică de infecţii este că lumea poartă mască şi se spală frecvent pe mâini. El precizează că în mod obişnuit, în viaţa de zi cu zi, te infectezi prin picături, prin contact direct şi contact indirect, dar te poţi totuşi infecta din aer în anumite condiţii. Este vorba despre transmiterea prin aerosoli. 

„Recent, mii de persoane dintr-o sectă religioasă numită Shincheonji s-au infectat în Coreea de Sud. Biserica era la etajul 10 al unei clădiri, într-un spaţiu închis. Ferestrele erau închise pentru că era iarnă. Imaginaţi-vă câteva sute de oameni, adunaţi la un metru sau doi distanţă unul de altul, rugându-se sau cântând ore în şir. Dacă acolo se află o persoană infectată, gândiţi-vă câte picături produce. Cu toţii scuipăm, chiar şi când vorbim normal, dar cineva care cântă sau ţipă va produce mai multe picături. Vă amintiţi când am spus că o picătură este mai mare de 5 microni? Când oamenii strigă sau ţipă, nu toate picăturile ajung jos, nu aterizează la o distanţă de un metru sau doi, pentru că pot fi curenţi care să bată şi din lateral. Picătura poate parcurge o distanţă mai mare, iar pe drum poate să se „usuce”.

Picăturile se micşorează la mai puţin de 5 microni şi se transformă în aerosoli. Pentru că sunt mai uşori, aceştia sunt afectaţi mai puţin de gravitaţie şi pot parcurge mai mult de 2 metri. Astfel că se poate infecta chiar şi o persoană care stă la mai mult de 2 metri distanţă. De aceea, adunările în spaţii închise din biserici, din birourile de call center şi orice altă zonă aglomerată închisă, în care oamenii vorbesc tare sau mănâncă, sunt riscante. Dar afară, de exemplu, pe cărările din parc, care sunt spaţii deschise, transmiterea pe această cale este improbabilă“, explică profesorul Kim Woo-Jiu.

Ce recomandă OMS

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă oamenilor să nu poarte măşti de protecţie decât dacă sunt bolnavi de Covid-19 sau au grijă de cineva care este bolnav.

“Nu există dovezi specifice care să sugereze că purtarea în masă măştilor de către populaţie, are vreun beneficiu potenţial. De fapt, există unele dovezi care sugereză contrariul, măştile fiind folosite neadecvat”, a spus dr. Mike Ryan , director executiv al programului OMS pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii, la un briefing de presă din Geneva, Elveţia, transmite CNN.

“Problema este că avem o lipsă globală masivă”, a spus Ryan despre măşti şi alte materiale medicale. „În momentul de faţă, persoanele cu cel mai mare risc de a contracta virusul sunt lucrătorii din prima linie de combatere, care sunt expuşi în fiecare secundă a fiecărei zile. Gândul că nu au măşti de protecţie este oribil”.

Maria Van Kerkhove, doctor epidemiologic în cadrul OMS, a declarat că este important „să acordăm prioritate folosirii măştilor pentru cei care au cel mai mare nevoie”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite