De ce este mai redusă rata mortalităţii în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testarea masivă, vârstele pacienţilor, capacităţile sistemului medical şi încrederea în autorităţi sunt factorii care ar putea explica rata scăzută a mortalităţii în Germania chiar dacă epidemia de coronavirus afectează aproape 100.000 de persoane, dar numărul morţilor se ridică la 1.444, scrie cotidianul The New York Times.

„Pandemia Covid-19 a lovit puternic şi Germania, fiind deja peste 96.000 de cazuri de infectare. Dar procentul cazurilor fatale a fost remarcabil de mic comparativ cu situaţia din multe ţări vecine". Cum este posibil? Datorită unei gestionări „nemţeşti“ a situaţiei de criză pandemică. Sunt numite taxiuri corona: medici în costume de protecţie care se deplasează pe străzile orasului Heidelberg pentru a verifica starea pacienţilor aflaţi la domiciliu. Fac analize sanguine, observă semnale care ar putea indica deteriorarea stării de sănătate. Pot recomanda spitalizare chiar şi pentru pacienţii care au simptome uşoare. "Există astfel de semnale la prima săpămână după infectare", afirmă profesorul Hans-Georg Krausslich, şeful Secţiei de Virologie de la Spitalul Universitar din Heidelberg.

Aşa-numitele taxiuri corona sunt doar una dintre iniţiativele din Heidelberg. Dar arată nivelul de implicare şi de mobilizare a resurselor publice pentru combaterea epidemiei, lucruri care ajută la explicarea uneia dintre cele mai mari curiozităţi despre pandemie: de ce este mai redusă rata mortalităţii în Germania?

Ţara este afectată puternic: conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, sunt peste 96.000 de cazuri de coronavirus. Mai multe cazuri au doar Statele Unite, Italia şi Spania. Însă sunt doar 1.295 de decese în Germania, o rată a mortalităţii de 1,4%, comparativ cu 12% în Italia, 10% în Spania, Franta şi Marea Britanie, 4% în China şi 2,5% în SUA. Chiar şi Coreea de Sud, un model de reducere a vârfului epidemic, are o rată a mortalităţii mai mare, 1,7%.

"Există discuţii despre o anomalie germană", afirmă Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virologie de la Spitalul Universitar din Bonn.

Potrivit experţilor, răspunsul constă într-o combinaţie de distorsiuni statistice şi diferenţe reale referitoare la modul în care Germania combate epidemia. Vârsta medie a persoanelor infectate este mai mică în Germania decât în alte satate afectate. Mulţi dintre primii pacienţi au luat virusul din staţiunile de schi din Austria şi Italia, fiind persoane relativ tinere şi sănătoase.

Pe măsură ce infecţiile s-au răspândit, au fost afectate persoane mai în vârstă, iar rata deceselor, care era de 0,2% acum două săptămâni, a crescut. Însă vârsta medie a celor infectaţi rămâne relativ redusă, fiind de 49 de ani, faţă de 62,5 ani în Franta şi 62 de ani în Italia. 

Imagine indisponibilă

FOTO Getty Images 

Număr mare de teste efectuate

O altă explicaţie pentru rata scăzută a mortalităţii este numărul mare de teste efectuate în Germania.  Sunt depistate mai multe persoane asimptomatice ori cu simptome uşoare, astfel că este în creştere numărul îmbolnavirilor, dar nu şi al deceselor. "În mod automat, rata deceselor scade pe hârtie", explică profesorul Krausslich.Germania a crescut numărul testelor efectuate pentru depistarea infectării cu coronavirus la 500.000 pe săptămână, această detectare precoce ajutând în parte la menţinerea numărului de decese la un nivel relativ scăzut, a declarat Christian Drosten, directorul Institutului de Virusologie din cadrul spitalului Charité de la Berlin, transmit AFP şi Reuters.

Motivul pentru care Germania numără atât de puţine decese în raport cu cel al persoanelor infectate se poate explica prin faptul că noi realizăm multe diagnosticări în laborator (…) Efectuăm o jumătate de milion de teste în fiecare săptămână în Germania“, a explicat virusologul Christian Drosten într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Drosten, reţeaua importantă de laboratoare de pe tot teritoriul german a facilitat conştientizarea rapidă în faţa epidemiei şi necesitatea efectuării de teste în masă şi cât mai rapid posibil.

Ministerul Cercetării a declarat că va debloca 150 milioane de euro pentru a susţine crearea unei reţele care să permită intensificarea schimburilor între laboratoare şi spitale universitare.

Reţeaua va mai avea ca misiune compilarea datelor despre toţi pacienţii atinşi de COVID-19, pentru o vedere de ansamblu despre antecedentele lor medicale, care să ajute la conceperea unui vaccin.

Tratarea în etape incipiente ale bolii

Dar există şi factori medicali semnificativi care contribuie la menţinerea la un nivel redus a ratei deceselor în Germania. Principalii factori sunt testarea extinsă, tratamentele aplicate în etapele incipiente, numărul mare de locuri la terapie intensivă şi un sistem guvernamental credibil, care facilitează respectarea recomandărilor de distanţare socială, notează New York Times.

Imagine indisponibilă

„În Germania avem atat de puţine decese în acest moment comparativ cu numărul persoanelor infectate pentru că sunt efectuate extrem de multe diagnosticări ăn laborator", explică dr. Christian Drosten, şeful secţiei de Virologie de la Spitalul Universitar Charite din Berlin. "Dacă avem un diagnostic în fază incipientă şi poţi trata pacientul de la început, spre exemplu prin cuplarea la un aparat de ventilaţie artificială înainte de a i se deteriora starea, şansele de supravieţuire sunt mult mai mari", subliniază profesorul Krausslich. În plus, personalul medical, care prezintă riscuri mari de a lua virusul, este testat cu regularitate. „Testarea şi depistarea contactelor sunt elementele strategiei care a avut succes în Coreea de Sud, iar noi am încercat să învăţăm din acest model“, explică profesorul Hendrik Streeck.

 A crescut la 40.000 numărul paturilor de terapie intensivă

Germania şi-a crescut la circa 40.000 numărul paturilor din secţiile de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19, a declarat joi preşedintele societăţii spitalelor germane (DKG), Gerald Gass, citat de AFP.

Numărul acestor paturi era deja semnificativ în spitalele germane încă dinaintea declanşării pandemiei cu noul coronavirus, fiind atunci de circa 28.000. În prezent, aproximativ trei sferturi din paturile disponibile, adică circa 30.000, sunt echipate pentru respiraţie asistată, spune Gerald Gass. Prin urmare, el s-a declarat ”încrezător” că în săptămânile următoare vor putea fi îngrijiţi corespunzător toţi pacienţii din Germania care vor avea nevoie de respiraţie asistată.

Imagine indisponibilă

Guvernul de la Berlin a anunţat pe 18 martie că doreşte să dubleze capacitatea de terapie intensivă a sistemului sanitar german, până la aproximativ 56.000 de paturi. În prezent sunt ocupate în Germania circa 2.000 de paturi la terapie intensivă, astfel că această ţară a acceptat să primească mai mult de o sută de bolnavi din alte ţări europene, mai ales din Franţa şi Italia, ale căror secţii de terapie intensivă sunt saturate.

Credibilitatea cancelarului 

Dincolo de testarea masivă şi de capacităţile sistemului medical, mulţi analişti cred că un alt motiv pentru care rata mortalităţii este scăzută este modul în care ăşi extercită conducerea cancelarul Angela Merkel. Ea a comunicat clar, calm şi cu regularitate de-a lungul crizei, impunând treptat reguli de distanţare socială. Plus că nu a avut mesaje contradictorii şi ezitatnte precum Donald Trump. Restricţiile, esenţiale pentru a încetini răspândirea pandemiei, au întâmpinat o slabă opoziţie la nivel politic şi sunt respectate la scară largă. În această perioadă popularitatea camcelaruluuui a crescut. „Poate ca cea mai importantpă forţă pe care o avem în Germania este procesul decizional raţional la cel mai înalt nivel de guvernare şi încrederea de care Guvernul se bucură în râândul populaţiei", subliniaza profesorul Krausslich. de altfel, Angela Merkel este călită şi-a condus ţară prin trei crize: criza financiară din 2008, criza migranţilor din 2012 şi acum criza sanitară cumbibată cu una economică ce se anunţă cea mai dură. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite