De ce este Kosovo un precedent periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu inima strânsă, UE şi-a dat acordul în privinţa noului statut de "suveranitate supravegheată" a provinciei Kosovo. Raportul promovat în Parlamentul European a trecut, joi, cu 319 voturi

Cu inima strânsă, UE şi-a dat acordul în privinţa noului statut de "suveranitate supravegheată" a provinciei Kosovo. Raportul promovat în Parlamentul European a trecut, joi, cu 319 voturi pentru şi 268 contra. Deşi a apărut, până la urmă, ca o decizie clară şi unitară a Europei, în favoarea "aspiraţiilor" la autodeterminare a kosovarilor, documentul nu e agreat de toate ţările membre. Europarlamentarii români s-au numărat printre cei care au votat împotrivă.

Votul din legislativul comunitar, considerat de promotorii iniţiativei o mare victorie a Europei în problema Kosovo şi o "lovitură" dată Rusiei, principala oponentă, nu întruneşte însă unanimitate în rândul ţărilor membre. Nu numai România, ci şi Cipru, Slovacia, Spania sau Grecia se opun în continuare acordării independenţei provinciei ruseşti. Şi politicienii, şi analiştii se tem de crearea unui precedent cu consecinţe imprevizibile.

Argument pentru sârbii din Bosnia şi Croaţia

Invocând argumentul Kosovo, sârbii din Bosnia şi Croaţia vor şi ei statut special. Sârbii bosnieci au cerut deja parlamentului autoproclamatei Republici Srpska să organizeze cât mai curând un referendum pentru separarea de Bosnia. Independenţa acordată Kosovo ar putea însemna începerea unui proces ireversibil, către independenţă, nu numai pentru sârbii bosnieci, ci şi pentru cei din Croaţia, e de părere Dane Cankovic, preşedintele Mişcării Naţionale Sârbeşti.

Principii de drept internaţional, în derizoriu

Mulţi analişti se aşteaptă, de asemenea, ca precedentul Kosovo să fie folosit ca argument de autorităţile de la Tiraspol, pentru obţinerea separării Transnistriei de Republica Moldova. Transnistrenii vor putea invoca aplicarea şi în cazul lor a unui principiu de drept internaţional - tratamentul egal pentru toată lumea. În plus, precedentul Kosovo a aruncat în derizoriu un alt principiu, la fel de important - respectarea integrităţii teritoriale a statelor. Specialiştii în drept internaţional sunt de acord cu toţii că, mai devreme sau mai târziu, indiferent de excepţiile invocate, precedentul amintit îşi va produce efectele şi în alte părţi.

Se pregătesc Abhazia şi Ossetia

"Nu cred că cineva ar îndrăzni să sugereze că precedentul Kosovo va avea vreun impact asupra Georgiei, Moldovei sau altei ţări din Europa", spunea, recent, Vladimir Putin. Asta nu înseamnă că noul statut obţinut de provincia sârbă, afirma tot preşedintele rus, nu ar putea folosi în rezolvarea situaţiei unor entităţi statale nerecunoscute pe plan internaţional, cum ar fi Ossetia de Sud şi Abhazia, ambele pe teritoriul Georgiei, sau în alte state, apărute după dezmembrarea URSS, având enclave etnice ruse.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite