De ce este Kaliningradul important pentru Rusia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vagoane de marfă din exclava Kaliningrad
Vagoane de marfă din exclava Kaliningrad

În baza sancţiunilor europene împotriva Rusiei, Lituania a blocat transportul prin teritoriul său al bunurilor către exclava rusă Kaliningrad.

Printre produsele interzise se numără cărbunele, metalele şi materialele de construcţie. Rusia a criticat interdicţia, catalogând-o drept un pas "ostil pe faţă" şi a solicitat ca restricţiile asupra transporturilor feroviare să fie ridicate imediat. În replică, Lituania anunţă că nu face decât să pună în aplicare sancţiunile impuse Rusiei la nivelul UE ca răspuns la războiul acesteia împotriva Ucrainei.

Ce este Kaliningradul?

image

Portul Kaliningrad

Kaliningradul este cea mai vestică regiune, sau oblast, din Rusia. Este vorba despre o exclavă, ceea ce înseamnă că nu are graniţe comune cu Rusia continentală. Kaliningrad ocupă o fâşie de coastă a Mării Baltice în vest, învecinându-se cu Lituania la nord şi la est şi cu Polonia la sud; se întinde pe o suprafaţă de 15.000 de kilometri pătraţi şi are o populaţie de aproximativ o jumătate de milion de locuitori. Capitala sa este oraşul omonim Kaliningrad.

De ce aparţine Kaliningradul Rusiei?

Zona Kaliningradului de astăzi a făcut parte din Prusia Orientală germană. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, după înfrângerea Germaniei naziste, teritoriul a fost cedat Rusiei sovietice. Oraşul său principal, cunoscut în perioada germană sub numele de Königsberg, a fost redenumit Kaliningrad, acelaşi nume dat întregii zone.

După prăbuşirea şi dezintegrarea Uniunii Sovietice, Kaliningrad a devenit o regiune rusească propriu-zisă.

De ce este Kaliningradul atât de important pentru Rusia?

image

Poziţia geografică a Kaliningradului este avantajoasă din punct de vedere strategic şi militar pentru Rusia. Aici, unde există singurul port baltic rusesc liber de gheaţă pe tot parcursul anului, se află şi flota rusă din Marea Baltică. Cum exclava este situată între Lituania şi Polonia, state membre ale UE şi NATO, înseamnă că rachetele nucleare ruseşti cu baza la Kaliningrad se află la mică distanţă de marile capitale europene.

Ce altceva poate nu ştiaţi despre Kaliningrad

Filozoful german Immanuel Kant s-a născut în Königsberg, actualul oraş Kaliningrad, în 1724. El şi-a petrecut în oraşul prusac cea mai mare parte a vieţii. Tot aici a fost şi îngropat marele gânditor. Kant este probabil cel mai bine cunoscut pentru conceptul său de imperativ categoric.

Kaliningrad este, de asemenea, centrul comerţului mondial cu chihlimbar. Aproximativ 80 la sută din rezervele de chihlimbar din lume se găsesc în regiune.

Benjamin Restle - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite