De la Guernica la Kiev: Politica bunăvoinţei şi păsările morţii. Ce poate învăţa Scholz din greşelile lui Chamberlain?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
guernica 1937

26 aprilie 1937, cerul oraşului Guernica este întunecat de păsările morţii, un stol de bombardiere ale Luftwaffe şi aparate ale aviaţiei italiene - 23 Junkers Ju 52, 4 Heinkel III, 10 Heinkel He 51, 3 Savoia-Marchetti S81 Pipistrello, 1 Dornier Do-17, 12 Fiat CR 32, distrug centimetru cu centimetru oraşul basc, în contextul războiului civil spaniol.

După câteva luni, în cadrul Pavilionului Spaniol de la Expoziţia Internaţională de Arte şi Tehnici din Viaţa Modernă de la Paris, pictorul de origine spaniolă, Pablo Picasso, a prezentat Occidentului, drama bască, suferinţele războiului civil spaniol, durerea şi moartea, printr-un tablou de excepţie „Guernica”, botezat după localitatea distrusă de păsările morţii la comanda generalului Franco.

„Guernica” nu a reprezentat un semnal de alarmă pentru Neville Chamberlain, prim-ministrul Regatului Unit, în perioada 1937-1940, acesta promovând o politică a bunăvoinţei Europene, a unui tango diplomatic cu Hitler şi regimul nazist, până la intrarea în cel de-al doilea război mondial.

„Guernica” a fost avertismentul pentru toate ororiile pe care avea să le aducă al doilea război mondial, de la Anschluss, la ocuparea Cehoslovaciei, apoi până la începerea ostilităţilor în Polonia.

Neville Chamberlain a greşit atunci. Ce poate învăţa Olaf Scholz, cancelarul german de astăzi, din greşelile lui Neville Chamberlain?

Scholz trebuie să înţeleagă şi să acţioneze, în primul rând, precum Winston Churchill, şi să nu cedeze niciodată grenadelor sau aşa-zisului şantaj economic promovat de regimul autoritar Putin.

În joc nu este doar soarta Ucrainei, ci a întregului edificiu european, grupat în jurul motorului economic prusac: Rusia nu poate şantaja, ameninţa sau ataca pacea europeană.

Orice slăbiciune a liderului Germaniei de astăzi, orice pas înapoi sau orice mişcare nesigură, precum cea făcută de Emmanuel Macron, la Moscova, poate să afecteze pacea şi echilibrul european din ultimii 32 de ani.

Cu teroriştii nu se negociază, ar spune Biden, în locul lui Scholz, în orice situaţie în care Occident este ameninţat, indiferent de numele liderului politic, indiferent de regimul politic iliberal sau autoritar.

Scholz va sta la masă cu Putin şi cu nomenclatura sa, nu cu poporul rus, sărăcit de oligarhia de la Kremlin şi de generalii caviar, amatori de iahturi în Monte Carlo.

Cancelarul german poate fi scurt şi decisiv cu Putin: Ataci Ucraina, proiectul Nord Stream 2 nu va fi avizat, nu va fi funcţional. Nord Stream 2 este cheia iar Vladimir Putin ştie foarte bine asta.

Scholz nu trebuie doar să menţină pacea, ci trebuie să rediscute statutul Crimeii, încă nedefinit din perspectiva Uniunii Europene.

Politica bunăvoinţei unor ţări europene cu Rusia trebuie să se oprească iar Scholz trebuie să dea acest semnal.

În oricare altă variantă, păsările morţii, de la Guernica vor ajunge la Kiev, astăzi sub forma unor Suhoi-uri Su-57.

16 februarie 2022, cerul Kievului este liber, senin. Şi aşa trebuie să rămână pentru liniştea Europei.

Sper ca Olaf Scholz să înţeleagă, ce nu a reuşit sau nu a dorit să vadă Neville Chamberlain, din Guernica lui Pablo Picasso.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite