De ce a fost ales argentinianul Jorge Mario Bergoglio noul Papă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu se regăsea pe lista scurtă a cardinalilor consideraţi favoriţi în lupta pentru Sfântul Scaun şi nici măcar pe lista lungă a caselor de pariuri. Alegerea sa este surprinzătoare: este primul iezuit care ocupă această funcţie. Cu toate acestea, argentinianul Mario Bergoglio pare a fi candidatul perfect pentru şefia Bisericii Catolice - cel puţin din punctul de vedere al intereselor de la Vatican.

Faptul că Bergoglio este de origine italiană, însă slujeşte într-o ţară din America Latină, l-a transformat pe acesta în candidatul ideal pentru Sfântul Scaun. 

Încă dinainte de începerea Conclavului pentru alegerea următorului Papă, specialiştii au accentuat dorinţa şi nevoia Bisericii Catolice de a alege un Papă care să facă legătura între Roma şi Lumea a Treia.

Argentinianul de origine italiană Mario Bergoglio a fost ales Papă şi va folosi numele Francisc I. 

Papa Francisc I FOTO

Jorge Mario Bergoglio (foto dreapta), care a fost ales noul Papă după cinci runde de vot în Conclavul de la Vatican, marchează multe premiere pentru Biserica Catolică: este primul iezuit care ocupă Sfântul Scaun, este primul non-euroepan care conduce Biserica Catolică din epoca modernă şi, nu în ultimul rând, este primul Papă care foloseşte numele de Francisc.

Cardinalii electori nu au vrut să aleagă un cardinal străin de structurile Vaticanului sau de modul vestic de a conduce Biserica Catolică, influenţat de factori precum presiunea media, climatul politic şi legal, poverile financiare şi instituţionale generate de prezenţa în ţări cu infrastructură dezvoltată. 

Din acest punct de vedere, Bergoglio este poziţionat ideal, iar asta vine într-o perioadă în care Biserica Catolică face eforturi pentru a integra ţările sărace. Lumea l-ar percepe drept un papă „de Lumea a Treia” graţie originilor sale, în timp ce cardinalii îl văd, mai degrabă, ca pe-un italian. 

În vârstă de 76 de ani, Bergoglio este un intelectual iezuit, care călătoreşte cu autobuzul şi are o atitudine practică faţă de sărăcie: atunci când a fost numit cardinal, Bergoglio a convins sute de argentinieni să nu vină la Roma pentru a-i celebra numirea şi, în schimb, să doneze banii de bilete persoanelor sărace.

A fost un oponent ferm al deciziei Argentinei de a legaliza căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în 2010, argumentând că toţi copiii au nevoie să li se garanteze dreptul de a fi crescuţi şi educaţi de un tată şi o mamă. A fost numit cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea în februarie 2001. 

Habemus Papam: Fum alb la Vatican. Cardinalii au ajuns la un acord

Bergoglio preia Biserica Catolică într-o perioadă tulbure şi se va confrunta cu multe provocări. 

În primă instanţă însă, noul Papă va întâmpina şi probleme de natură mai degrabă logistică. Papa Francisc I nu se va putea muta în apartamentul oficial al Suveranului Pontif în următoarele săptămâni.

Noul Suveran Pontif se bucură însă de sprijinul mai multor lideri mondiali, care au început să-l felicite la doar câteva minute de la apariţia la balconului Bazilicii.

Există însă şi voci care denunţă alegerea lui Bergoglio. Noul Suveran Pontif a fost criticat de-a lungul timpului şi s-a spus despre el că ar fi fost apropiat de armată, în timpul dictaturii militare din Argentina.

Bergoglio nu se număra printre favoriţii în cursa pentru Sfântul Scaun, însă, la Conclavul din 2005, el a ocupat al doilea loc ca număr de voturi, fiind depăşit de Joseph Ratzinger, care a devenit Papa Benedict al XVI-lea.

Cardinalul Jean-Louis Pierre Tauran a apărut la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican pentru a anunţa cine este noul Papă. Noul Suveran Pontif este argentinianul Jorge Mario Bergoglio.

Mesajul tradiţional rostit de acesta a fost:

„Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam; Eminentissimum ac reverendissimum Dominum, Dominum Jorge Mario Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem  Bergoglio, Qui sibi nomen imposuit Francesco."

„Vă anunţ o mare bucurie: avem un Papă. Cel mai eminent şi cel mai evlavios Domn, Domnul Jorge Mario, cardinal al Sfintei Biserici Romane Bergoglio, care îşi ia numele Francesco”.


TOATE ŞTIRILE DESPRE ALEGEREA NOULUI PAPĂ, CARDINALUL ARGENTINIAN JORGE BERGOGLIO

Jorge Bergoglio, o figură controversată în ţara sa: „Istoria îl condamnă“

Jorge Bergoglio, primul Papă argentinian, este un conservator cunoscut pentru abilităţile sale de negociere, dar şi pentru faptul că este oricând dispus să se opună intereselor celor puternici. Cu toate acestea, noul Suveran Pontif a fost criticat de-a lungul timpului şi s-a spus despre el că ar fi fost apropiat de armată, în timpul dictaturii militare din Argentina.

Primul Papă care alege numele Francisc. Care este semnificaţia

Printre primele cuvinte rostite miercuri seară de la balconul Bazilicii Sfântului Petru, atunci când cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost anunţat drept următorul Papă, Francisc I, s-a regăsit şi o referire la „săracul din Assisi”, sfântul catolic în onoarea căruia noul Suveran Pontif şi-a ales numele.

VIDEO Papa Francisc: primele gesturi ale lui Jorge Bergoglio care au uimit lumea

Primele gesturi ale lui Jorge Mario Bergoglio, noul Papă, denotă viaţa modestă pe care acesta a dus-o în ultima jumătate de secol. Spre deosebire de ceilalţi suverani pontifi, Papa Francisc, îmbrăcat doar într-o sutană albă, a cerut mai întâi binecuvântarea mulţimii şi a ţinut să se roage pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea.

Prima ieşire publică a noului Papă. Ce a făcut Jorge Bergoglio în prima zi de pontificat

Aşa cum anunţase miercuri seară, noul Papă, Jorge Bergoglio, a vizitat dis-de-dimineaţă Bazilica Sfânta Maria Mare din Roma, pentru o rugăciune privată. Papa Francisc a refuzat orice dialog cu presă, încercând să se ferească de ochii lumii, aşa cum obişnuieşte de zeci de ani de zile

Cine sunt iezuiţii, ordinul din care face parte noul Papă, Jorge Bergoglio?

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, este primul suveran pontif ales din rândul iezuiţilor, un ordin religios al Bisericii Catolice care şi-a dedicat existenţa propovăduirii catolicismului pe noile continente şi încurajării educaţiei şi justiţiei sociale în lume. Apropiaţii spun că Papa Francisc, aşa cum se va numi noul Papă Jorge Mario Bergoglio, este cunoscut pentru caracterul său umil şi iubirea faţă de categoriile sociale defavorizate.

Activitatea Suveranului Pontif  nu va fi afectată de faptul că şi-a pierdut un plămân

Noul Papă şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii în adolescenţă, însă experţii medicali afirmă că acesta nu a limitat cel mai probabil energia şi acţiunile pontifului în vârstă de 76 de ani şi nu ar trebui sã îi facă probleme pe viitor.

Cristian Unteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro, despre iezuitul auster ales Papă pentru o lume în criză

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, reprezintă o opţiune extrem de relevantă şi foarte probabil decisivă a Bisericii Catolice în încercarea de a se remodela într-un moment în care, într-o lume în criză,  ea însăşi cunoaşte o serie de crize multiple şi al căror ecou este departe de a se fi terminat. Ce va aduce nou primul Papă non-european?

Marius Văcărelu, despre jocurile geopolitice ale alegerii unui Papă: ce au de câştigat sau de pierdut Venezuela, Brazilia şi Argentina

După cum se vede, ziua de 13 martie a anului 2013 a adus un nou conducător la Vatican, după vechile canoane, care spun să nu credem în prea multe pariuri, ci să ne încredem în capacitatea celor din conclav - şi mai ales din jurul acestuia - de a decela cumva anumite tendinţe, care, în final, sunt bine cosmetizate şi prezentate sub numele „intervenţia Sfântului Duh”.

Preotul Marcel Radut Seliste, pe blogul său de pe adevarul.ro, desprePapa Francisc I: surprinzătorul răspuns al Bisericii Romei la criza morală a societăţii contemporane

Habemus papam! Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, Arhiepiscop de Buenos Aires, este noul Papă al Romei pe care cardinalii romano-catolici ”l-au aflat la capătul lumii” şi căruia creştinii îi încredinţează nădejdea lor că Biserica este forţa mărturisitoare a învăţăturii lui Hristos în calea întunericului care cuprinde lumea. Asistăm la apusul domniei ”Prinţilor Bisericii”? Ne reîntoarcem la smerenia ”Urmaşilor Apostolilor lui Hristos”?

Diana Mandache, istoric al Regalităţii europene, pe blogul său de pe adevarul.ro: Pontifex Maximus Franciscum I

Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio este primul Papă din America Latină, care şi-a luat numele de Francisc I. A fost un Sede Vacante  de 12 zile, unul din cele mai scurte. După 1829 a fost primul conclav întrunit în postul Paştelui, care în a doua zi de reuniune a votat alegerea celui de-al 266-lea Pontif.

INFOGRAFIE Marii perdanţi în lupta pentru Vatican

Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales miercuri seară noul Papă, nu se număra printre cardinalii consideraţi favoriţi în cursa pentru Sfântul Scaun. Nu se ştie încă numele celui de-al doilea clasat, însă noul Suveran Pontif a avut contracandidaţi puternici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite